The Relationship of Blood Asprosin Levels and Biochemical Parameters in Pregnant Cows
Mehmet Akif Kılınç
Bingöl Üniversitesi, Türkiye
Ali Rışvanlı
Türkiye
Doç. Dr. Tarık ŞAFAK
Türkiye
Öznur Yılmaz
Siirt Üniversitesi, Türkiye
Burak Fatih Yüksel
Fırat Üniversitesi, Türkiye
İbrahim Şeker
Fırat Üniversitesi, Türkiye
Bu çalışmada, gebe ve gebe olmayan ineklerde asprosin düzeylerinin tespit edilmesi, bazı biyokimyasal parametreler ile asprosin düzeyleri arasındaki ilişkinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu amaçla 60 adet Simental ırkı inek, gebe olan (n=30) ve postpartum 15. günde (n=30) gebe olmayan inekler olmak üzere iki gruba ayrıldı ve ineklerden bir kez kan alınarak asprosin düzeyleri ve biyokimyasal parametreler ölçüldü. Ölçülen biyokimyasal parametreler Alkalen fosfataz (ALP), Amilaz, Kreatin kinaz miyokardial band (CK-MB), Kreatin kinaz N-asetil sistein (CK-NAC), Gama glutamil transferaz (GGT), Aspartat Aminotransferaz (AST), Alanin aminotransferaz (ALT), Direkt bilirubin, Total bilirubin, Kalsiyum (Ca), Kolin (CHO), Kreatin, Glikoz, Total protein, Üre, Albümin, Demir, Fosfor, Laktat dehidrogenaz (LDH-P), Yüksek yoğunluklu lipoprotein kolesterol (HDL-C), Düşük yoğunluklu lipoprotein (LDL), Trigliserit, Magnezyum (Mg) ve Doymamış demir bağlama kapasitesi (UIBC)’dir. Asprosin düzeyleri ticari ELİSA kitleri kullanılarak, biyokimyasal parametreler ise otoanalizörde ölçüldü. Asprosin düzeyleri ve biyokimyasal parametreler hem grup içi hem de gruplar arası karşılaştırılarak sonuçlar değerlendirildi. Elde edilen veriler ışığında gebe olmayan ineklerin direkt biluribin ve total biluribin miktarı gebe ineklerden yüksek, CHO, HDL-C, LDL ve asprosin miktarları ise düşük bulundu. Gebe ineklerin asprosin ile biyokimyasal parametreleri karşılaştırıldığında ise asprosin ile albümin, direkt biluribin, total biluribin ve kreatin miktarları arasında pozitif yönde korelasyon bulundu. Gebe olmayan ineklerde ise asprosin ile amilaz ve fosfor arasında negatif korelasyon, asprosin ile kreatin ve glikoz arasında pozitif yönde korelasyon gözlendi. Sonuç olarak, gebe ineklerde asprosin düzeylerinin daha yüksek olduğu ve bu hormonla biyokimyasal parametreler arasında negatif veya pozitif yönde korelasyonlar olabileceği kanaatine varıldı. Ancak daha kesin sonuçlara varılabilmesi için konu ile ilgili daha kapsamlı çalışmaların yapılması faydalı olacaktır.
Asprosin,Biyokimyasal parametreler,Gebelik,Simental.
Dergi Adı Türk Doğa ve Fen Dergisi