A case of vaginal hyperplasia occurred the last trimester of pregnancy in a Kangal bitch
Doç. Dr. Tarık ŞAFAK
Öznur Yılmaz
Siirt Üniversitesi, Türkiye
Kerem Ercan
Burak Fatih Yüksel
Halis Öcal
Fırat Üniversitesi, Türkiye
Vajinal hiperplazi, klinik olarak ödematöz hiperplastik mukoza dokusunun vulva dudaklardan dışarı çıkması olarak karakterize edilir. Genellikle köpeklerde pro/östrüs dönemlerinde şekillenir. Bu olgu raporunda, 12 aylık, vajinasında kitle bulunan Kangal ırkı gebe bir köpeğin ameliyat öncesi ve sonrası bulguları sunuldu. Proöstrüs ve östrüs dönemlerinde herhangi bir genital problemi olmayan köpek yaklaşık iki ay önce çiftleştirildi. Muayene sırasında, köpek doğumun ikinci aşamasında idi ve tip III vajinal hiperplazisi vardı. Dokuz yavrunun sorunsuz şekilde doğmasından sonra, köpek genel anestezi altına alındı ve hiperplazik doku cerrahi yolla uzaklaştırıldı. Siklusun pro/östrüs dönemlerinde hiperplazi öyküsü olmamasına rağmen, gebeliğin son trimesterinde vajinal hiperplaziye rastlanması dikkat çekicidir. İlginç şekilde, bu hiperplastik kitle hiçbir yavrunun doğumunda güç doğuma neden olmamıştır. Sonuç olarak, gebe köpeklerde doğuma kadarki süreçte vajinal yapının bütünlüğünü kontrol etmek amacıyla en az bir kez rutin genital muayeneler yapılmalıdır.
Bitch,pregnancy,vaginal hyperplasia
Makale Türü Diğer (Teknik, not, yorum, vaka takdimi, editöre mektup, özet, kitap krıtiği, araştırma notu, bilirkişi raporu ve benzeri)
Makale Alt Türü SCI, SSCI, AHCI, SCI-Exp dergilerinde yayımlanan teknik not, editöre mektup, tartışma, vaka takdimi ve özet türünden makale
Dergi Adı Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi