Damat Mahmut Celaleddin Paşa ve Cenazesi
Prof. Dr. Şerif DEMİR
Damat Mahmut Celalettin Paşa 1855 İstanbul’da doğdu. Çok iyi bir eğitim alarakdevlet kademelerinde önemli görevlerde bulundu. Padişah II. Abdülhamit’in güvenini kazandı. Abdülhamit’e yapılan başarısız suikast teşebbüsünde bulunmaktan cezalandırıldı.Daha sonra suçsuz olduğu anlaşılsa da Mahmut Paşa Abdülhamit’e kırıldı ve ülkeyi terk etti. Paşa, Avrupa’da ki Abdülhamit aleyhtarıJöntürklere katıldı. Mahmut Paşa, uzun süredir rahatsız olduğu hastalığı nedeniyle Avrupa’da fazla yaşamadan vefat etti. Mahmut Paşa’nın Avrupa’da vefat etmesi, mezarının nerede olacağı hakkında yeni bir diplomatik sorun ortaya çıkardı. Abdülhamit ısrarla cenazeyi İstanbul’a getirmek istedi. Fakat PrensSabahattin Bey’in direnmesi üzerine MahmutCelalettin Paşa Paris’e defnedildi. Ancak II.Meşrutiyet ilan edildikten sonra Prens Sabahattin, cenazeyi beraberinde getirerek Eyüp’te aile kabristanlığına defnetti.
Makale Alt Türü Diğer hakemli ulusal dergilerde yayımlanan tam makale
Dergi Adı Atatürk Üniversitesi, Türkiyat Araştırmaları Dergisi