Beyan ül Hak Mecmuası ve Hamdi Efendi
Prof. Dr. Şerif DEMİR
II. Meşrutiyet’in ilanı, siyasal ve kültürel alanda büyük değişime sebep olmuştur. Bu dönemde, kültürel alanda yeni kurumlar kurulmuş, yeni yayın organları çıkmıştır. Cemiyet-i İlmiye-i İslamiye ve Beyan’ül Hak Mecmuası da bu yayın organlarındandır. Siyasi hayatta oldukça etkin olan Beyan’ül Hak Mecmuasının yayın hayatı dört yıldan fazla sürmüştür. Geniş bir yazar kadrosu olan mecmuanın, yazarları arasında Hamdi Efendi (Elmalılı Muhammed Hamdi Yazır) de yer almıştır. Hamdi Efendi, siyasette son derece aktif olduğundan 31 Mart Hadisesi’nin fikren bastırılmasından Abdülhamit’in tahtan indirilmesine kadar birçok siyasi faaliyetin içerisinde yer almıştır. Dönemin fırtınalı hayatında Hamdi Efendi; Beyan’ül Hak Mecmuası’ndaki güncel yazıları, Meclisteki siyasi faaliyetleri ve ilmi çalışmalarla dikkat çekmiştir.
Makale Alt Türü Uluslararası alan indekslerindeki dergilerde yayımlanan tam makale
Dergi Adı Selçuk Üniversitesi Türkiyat Araştırmaları Dergisi
Dergi Tarandığı Indeksler Tarih