XIX YÜZYIL OSMANLI EĞİTİM SİSTEMİNDE YAŞANAN DEĞİŞİM
Prof. Dr. Şerif DEMİR
Osmanlı Devletinin başarılı bir eğitim sistemi vardı. Bu sistem zaman içinde dönemin  şartlarını karşılayamadığı için kalitesini koruyamadı. Devlet adamları dönemin siyasal  dengeleri de düşünülerek, klasik yapıda oluşturulan eğitim sistemine müdahale etmediler. Siyasal alanda yapılan reformlara uygun batılı tarzda yeni okullar için hazırlıklar  başladı. II. Mahmut ve Tanzimat döneminde yapılan yenilikler 1869 Maarif Nizamname- si´yle yeni bir boyut kazandı. Planlı ve programlı yeni sistemde Devlet, gücü ve en büyük  sorumluluğu devlet kendi elinde toplamaya başladı. I. Meşrutiyet ve II. Meşrutiyet dönemlerinde de eğitime verilen önem bir yandan yeni bir neslin yetişmesini sağlarken bir  yandan da Cumhuriyet dönemi reformlarının ön hazırlığını oluşturdu.
Makale Alt Türü Uluslararası alan indekslerindeki dergilerde yayımlanan tam makale
Dergi Adı Tarihin Peşinde Uluslararası Tarihve Sosyal Araştırmalar Dergisi
Dergi Tarandığı Indeksler Tarih