Vergi Kaçakçılığı Suçlarında Zincirleme Suç
Dr. Öğr. Üyesi Şenel SARSIKOĞLU
Gülden Şişman
Mersin Üniversitesi, Türkiye
7394 sayılı Kanun ile Vergi Usul Kanunu 359’uncu maddesinde değişiklikler yapılmıştır. İlgili düzenlemeye göre; “kaçakçılık suçunun birden fazla takvim yılı veya vergilendirme dönemi içinde aynı suç işle- me kararının icrası kapsamında işlenmesi durumunda” zincirleme suç hükümlerinin uygulanacağı ifade edilmiştir. Ancak düzenleme, zincirle- me suç hükmünün uygulanışına ilişkin ayrıntı içermemektedir. Bu ne- denledir ki vergi kaçakçılığı suçlarında zincirleme suç hükmünün nasıl uygulanacağı konusu yargı içtihatları ile gelişecek ve bu durum birçok tartışmayı beraberinde getirecektir. Çalışmada VUK 359. maddesi bakı- mından suçların ayniyeti deyimiyle neyin anlaşılacağı ve değişik zaman- larda işlenme unsurunun kaçakçılık suçunda nasıl uygulanacağı konuları irdelenerek 7394 sayılı Kanun ile farklı suçlarda da zincirleme suç hükümlerinin uygulanacağına ilişkin istisnai bir düzenlemenin kabul edil- diğinin ortaya konulması amaçlanmıştır.
Dergi Adı Legal Mali Hukuk Dergisi
Basım Tarihi 01-2023
Makale Linki https://legal.com.tr/urun/mali-hukuk-dergisi-yil-2023-sayi-220/368797