Personality Traits As Predictors of Career Adaptability of Young Adults
Gazi Üniversitesi, Türkiye
Dr. Öğr. Üyesi Ayşe Fikriye SARSIKOĞLU
Erciyes Üniversitesi, Türkiye
Bu araştırmanın amacı, genç yetişkinlerin kişilik özellikleri (sorumluluk, yumuşak başlılık, deneyime açıklık, dışadönüklük, duygusal dengesizlik) ve kariyer karar verme durumlarının birlikte kariyer uyumluluğunun tümünü, ilgililik, kontrol, merak ve güven boyutlarını yordayı yordamadığını belirlemektir yrıca genç yetişkinlerin kariyer kararlarına güven düzeyleri ile kariyer uyumlulukları arasındaki ilişki de incelenmiştir Çalışmaya 341 (%56 6) kadın ve 261 (%43.3) erkek to lam 603 üniversite öğrencisi katılmıştır raştırmanın verileri Kariyer Uyum Yetenekleri Ölçeği, Sıfatlara Dayalı Kişilik Testi ve Kişisel Bilgi Formu kullanılarak to lanmıştır Verileri çözümlemek için Çoklu Doğrusal Regresyon nalizi ve Pearson Korelasyon analizi kullanılmıştır raştırmanın bulguları, genç yetişkinlerin kariyer kararı verme durumları ile kişilik özelliklerinin birlikte kariyer uyumluluğu to lam uanını (%31) ve alt ölçeklerini (İlgililik; %19, Kontrol; %29, Merak; %19, Güven; %26) yordadığını göstermiştir raştırmanın bulguları, ilgili literatüre dayanılarak tartışılmıştır raştırmanın sınırlılıkları belirtilmiştir raştırma sonuçlarının teoriye, gelecek araştırmalara ve ratiğe yönelik doğurguları sunulmuştur.
Personality traits,Career adaptability,Young adults
Makale Alt Türü ESCI dergilerinde yayımlanan tam makale