Investigation of Vitamin B12 and Folic Acid Levels in Goats with Pregnancy Toxemia
Pelin Fatoş Polat Dinçer
Dokuz Eylül Üniversitesi, Türkiye
Doç. Dr. Kenan Çağrı TÜMER
Bu çalışmada gebelik toksemili halep keçilerinde beta hidroksi butirik asit (BHBA), vitamin B12, folat ve glikoz seviyeleri belirlenip hastalık ile ilişkisinin ortaya konulması amaçlandı. Bu amaçla tahmini gebeliğin son 6 haftasında bulunan, 1-4 yaş aralığında toplam 54 Halep keçisi çalışmaya dahil edildi. Tüm keçilerin klinik muayeneleri ve BHBA ölçümleri yapıldı. Keçiler kan β-hidroksibütirat (BHBA) değerlerine göre ketonemik olmayan (<0.8 mmol/L, n= 15), orta derecede hiperketonemik (0.8-1.6 mmol/L, n= 13) ve şiddetli hiperketonemik (>1.6 mmol/L, n= 26) olarak sınıflandırıldı. BHBA değerinde ketonemik olmayan grup ile orta derecede hiperketonemik grup arasında anlamlı fark bulunamazken (P>0.05), ketonemik olmayan grup ile şiddetli hiperketonemik grup arasında anlamlı fark tespit edildi (P<0.001). Vitamin B12 konsantrasyonu üç grup arasındaki fark anlamlı tespit edildi (P<0.005). Folate ve glukoz konsantrasyonu ise 3 grup arasındaki fark anlamlı bulunmadı (P>0.05). Gebelik toksemisi olan keçilerde değişkenler arasındaki korelasyon grafiğinde BHBA konsantrasyonu ile vitamin B12 (r=0.392, P<0.05) ve glikoz (r=0.394, P<0.05) arasında pozitif korelasyon gözlendi. Ayrıca vitamin B12 konsantrasyonu ile folat (r=0.206, P<0.05) ve glikoz (r=0.323, P<0.05) arasında pozitif korelasyon gözlendi. Sonuç olarak, elde edilen bulgular hiperketoneminin serum B12 ve glukoz konsantrasyonları ile ilişkili olduğunu düşündürmektedir. Gebelik toksemisi olan keçilerde B12 yüksekliğinin altında yatan mekanizmayı anlamak için ilave çalışmalara ihtiyaç duyulmaktadır.
Gebelik toksemisi,halep keçisi,glukoz,folat,B12
Dergi Adı Fırat Üniversitesi Sağlık Bilimleri Veteriner Dergisi