Investigation of the Role of Some Selected Virus Species in Abnormality of Calves
Sümeyye Babacan
Hasan Abaylı
Şükrü Tonbak
Doç. Dr. Kenan Çağrı TÜMER
Eren Polat
Mustafa İssi
Fırat Üniversitesi, Türkiye
Erken embriyonik ölüm, fetal rezorpsiyon, fetal mumyalama/maserasyon, abort ve anormallikler çiftlik hayvanlarında kayıpların nedenlerinden bazılarıdır. Bu çalışmada, kongenital anomalili buzağılarda sığır viral diyare virüsü (BVDV), schmallenberg virüsü (SBV), akabane virüsü (AKAV) ve sığır herpes virüsü-1 (BHV-1) virüslerinin varlığı araştırılarak klinisyen veteriner hekimlere önerilerde bulunulması amaçlanmıştır. Fırat Üniversitesi Hayvan Hastanesi’ne teşhis ve tedavi için getirilen ve civar köylere yapılan ziyaretlerde genel klinik muayene sonrasında kongenital anomalisi olduğu belirlenen değişik ırk ve cinsiyetteki, 1 günlük ila 2 aylık yaş aralığında bulunan 34 buzağı çalışmaya alınmıştır. Buzağılarda tespit edilen anormallikler: hidrosefali, serebellar hipoplazi, brahignati inferior, mandibular laterognatizm, artrogripozis, cheilognatopalatoşizis, koksigeal agenezi, atresia ani, bouleture/arqure, oküler ve orbital deformiteler, dermoid kistler, minyatür, renal ve üriner sistem anomalileri. PCR sonuçlarına göre anomalili 34 buzağının 6'sında (%17,6) pestivirüs tespit edildi. Sekanslamanın ardından pestivirüs için beklenen PCR ürünü (288 nükleotit), GenBank'ta BVDV-1 suşu/izolatlarına yüksek özdeşlik (%97 ve üzeri) gösterdi. Sonuç olarak, sığır yetiştiriciliğinde birincil amaç yüksek et ve süt verimi gibi görünse de sağlıklı yeni doğan buzağılarla üretim sürecinin devam ettirilmesi de oldukça önemlidir. Bu nedenle buzağılarda doğumsal anomaliler düşük oranda görülse bile ekonomik kayıplara neden olacağı için hafife alınmaması ve klinisyen veteriner hekimlerin bu hastalıkları göz ardı etmemeleri gerektiğine inanıyoruz.
Buzağı,Kongenital anomali,Virüs
Dergi Adı Harran Universitesi Veteriner Fakultesi Dergisi