Bir İran Kedisinde Polikistik Böbrek Hastalığı ile İlişkili Kronik Renal Yetersizlik
Doç. Dr. Kenan Çağrı TÜMER
Fırat Üniversitesi, Türkiye
Mustafa İssi
Fırat Üniversitesi, Türkiye
Feline polikistik böbrek hastalığı, özellikle İran kedileri ve İran kedileriyle ilişkili diğer ırklarda görülen kalıtsal bir hastalıktır. Bu olgu sunumuyla; İran ırkı bir kedide polikistik böbrek hastalığına bağlı olarak şekillenen kronik böbrek yetersizliğinin klinik, hematolojik, biyokimyasal ve ultrasonografik bulgularının paylaşılması amaçlanmıştır. Bu olgunun materyalini 2 haftadır devam eden poliüri-polidipsi, aralıklı kusma, şiddetli kilo kaybı ve iştahsızlık şikayeti ile Fırat Üniversitesi Hayvan Hastanesi İç Hastalıkları Kliniği'ne getirilen 3 yaşında, erkek, 1.8 kg ağırlığında bir İran kedisi oluşturdu. PKD ile ilişkili kronik renal yetersizlik tanısı koyulan kediye destekleyici tedaviye başlandı fakat kedi 2 hafta sonra öldü. Hayvan sahibinin izni olmadığı için nekropsi gerçekleştirilemedi. Sonuç olarak kilo kaybı poliüri ve polidipsi şikayeti ile getirilen İran kedilerinde polikistik böbrek hastalığının ayırıcı tanı tablosu içerisinde düşünülmesinin ve ülkemizde İran kedilerinde ve diğer egzotik kedilerde hastalığın prevalansının ortaya koyulması için yapılacak çalışmaların faydalı olabileceği düşünülmektedir.
Makale Türü Diğer (Teknik, not, yorum, vaka takdimi, editöre mektup, özet, kitap krıtiği, araştırma notu, bilirkişi raporu ve benzeri)
Makale Alt Türü Ulusal alan endekslerinde (TR Dizin, ULAKBİM) yayımlanan teknik not, editöre mektup, tartışma, vaka takdimi ve özet türünden makale
Dergi Adı Fırat Üniversitesi Sağlık Bilimleri Veteriner Dergisi
Makale Dili İngilizce