Üniversite Gençliği Bağlamında Siyasal Katılım ve Kişilik Özellikleri Arasındaki İlişki
Dr. Öğr. Üyesi İbrahim Ethem ERDİNÇ
Bu araştırma genç seçmenlerin siyasal katılımı ile kişilik özellikleri arasındaki ilişkiyi ortaya koymayıamaçlamaktadır. Araştırma, 1-30 Ocak 2016 tarihleri arasında, kolayda örneklemeye dayalı olarak ulaşılan veİstanbul’daki devlet üniversitelerinde örgün öğrenim görmekte olan 20-29 yaş aralığındaki 602 katılımcı genç ilegerçekleştirilmiştir. Veri toplamada anket yöntemi kullanılmıştır. Anket internet üzerinden bir veri toplamayazılımı aracılığıyla katılımcılara ulaştırılmıştır. Yapılan kanonik korelasyon analizi sonucu ise kişilik özelliklerive siyasal katılım boyutlarının birbirlerini %5 düzeyinde açıkladığı görülmüştür. Buna göre bu iki değişkenarasında iki yönlü ve orta dereceli bir ilişki olduğu saptanmıştır.Ayrıca yapılan bu kanonik korelasyon analizisonucunda üç kanonik değişken çifti oluşmuştur. Bu üç değişken çifti, siyasal katılım ve kişilik özellikleri faktörleriarasında en yüksek düzeyde anlamlı ilişkiye sahip olan faktörlerden oluşmaktadır. Bu değişken çiftlerinden ilkiUyumluluk ve Siyasal Eylemdir. Bu iki değişken arasındaki anlamlı ilişki, çevresiyle uyumlu olan kişilerin siyasaleylemlilik bakımından daha aktif olduğunu göstermektedir. İkinci değişken çifti, Dışa Dönüklük ve Siyasal İlgidir.Bu iki değişken arasındaki ilişki, dışa dönük olan kişilerin siyasete olan ilgi düzeyinin daha yüksek olduğunugöstermektedir. Üçüncü değişken çifti, Deneyimlere Açıklık ve Siyasal Üyelik olarak belirlenmiştir. Bu ikideğişken arasındaki ilişki ise siyasal partilerin gençlik teşkilatlarında görev alan kişilerin yeni deneyimlere dahaaçık kişiler olduğunu ortaya koymaktadır.
Dergi Adı Gümüşhane Üniversitesi İletişim Fakültesi Elektronik Dergisi
Basım Tarihi 04-2018