Çarlık Rusya’sı ve Sovyetler Döneminde Azerbaycan’da Yaşayan Dağ Yahudilerinin Dinî ve Sosyal Durumları
Dr. Öğr. Üyesi Cabir OSMANLI
Ahmet Güç
Bursa Uludağ Üniversitesi, Türkiye
Bu makalede, Dağ Yahudilerinin Çarlık Rusya’sı döneminde etnik halk olaraktanınarak ticarî, siyasî ve sosyal alanlardaki faaliyetlerini tespit etmek için resmî kayıtlaraalınmaları konu edinilmiştir. Rus yetkilileri tarafından kendilerine verilen “GorskiyYevrey-Dağ Yahudileri” adı ile Kafkas halkları tarafından onlar hakkında kullanılan“Cuhuri” isimleri incelenmiştir. Daha sonra devlet politikası gereği veya toplumun talebiüzerine, yerleşim yerlerinin değiştirilmesi, farklı bölgelerdeki dindaşlarıyla dinî ve kültürelirtibatlarının devam ettirilmesi ve okuma yazma bilen bazı kesimlerin siyonist faaliyetleriçerisinde bulunmaları incelenmiştir.Çarlık Rusya’sının dağılmasından sonra Kafkasya’da kurulan, iki senelik ömründeönemli yeniliklere imza atan Azerbaycan Demokratik Halk Cumhuriyeti dönemindeDağ Yahudilerinin sosyal ve siyasi durumlarından söz edilmiştir. Sovyetlerin ilkyıllarından dağılmasına kadarki dönemde halklara yapılan dinî ve kültürel baskılardan,Kafkasya’daki farklı etnik kökenlerin “Tat” halkı şeklinde tek çatı altında birleştirilmeyeçalışılması ele alınmıştır. Fars kökenli lehçenin “Tat” dili olarak belirlenmesi ve devletdirektifiyle bilim adamları tarafından bilimsel çalışmalara konu edinilmesinden sözedilmiştir. Daha sonra başka ülkelere veya bölgelere göç etmek zorunda kalma nedenleriele alınmıştır.
Dergi Adı BÜLENT ECEVİT ÜNİVERSİTESİ İLAHİYAT FAKÜLTESİ DERGİSİ
Basım Tarihi 01-2020