Molecular Detection of Picornaviruses in Diarrheic Small Ruminants at a Glance: Enterovirus, Hunnivirus, and Kobuvirus in Türkiye
İlke Karayel Hacıoğlu
Ankara Üniversitesi, Türkiye
Dr. Öğr. Üyesi Selda DURAN YELKEN
Feray Alkan
Ankara Üniversitesi, Türkiye
Enterik hastalıklar, hayvancılık endüstrisini etkileyen önemli bir faktör olarak kabul edilmektedir, ancak ülkemizde küçük ruminantlarda enterik hastalıklara neden olan viruslara ilişkin veriler sınırlıdır. Bu çalışmada Picornaviridae ailesinin üyeleri olan enterovirus (EV), hunnivirus (HuV) ve kobuvirus (KoV) üzerinde durulmuştur. Bu virusların prevalansı ve moleküler epidemiyolojisi hakkında daha fazla bilgi elde etmek amacıyla, ishalli koyun ve keçilerden toplam 73 dışkı örneği veya bağırsak içeriği EV, HuV ve KoV için test edilmiştir. Bu amaçla, her bir virus için spesifik primerler kullanılarak RT-PCR’lar yapılmıştır. Örneklenen popülasyonda tespit edilen prevalans oranı her bir virus için %2.7 (2/73) olarak hesaplanmıştır. Detaylı olarak değerlendirildiğinde, EV (2/60, %3.3) ve HuV (2/60, %3.3) yalnızca koyun örneklerinde saptanırken, KoV ise bir keçi (1/13, %7.6) ve bir koyun örneğinde (1/60, %1.6) tespit edilmiştir. Bununla birlikte, test edilen hayvanlarda bu viruslarla herhangi bir koenfeksiyon saptanmamıştır. Moleküler analizlerin sonuçlarına göre, EV suşlarının keçi/koyuna özgü EV-G’de kümelendiği ve bu çalışmada elde edilen HuV suşlarının ise Hunnivirus A2 genotipinde diğer keçi/koyun kökenli dizinlerle birlikte gruplandığı ortaya konulmuştur. Ayrıca tespit edilen KoV suşlarının Aichivirus B ve Aichivirus C olmak üzere farklı türlerde kümelendiği gözlemlenmiştir. Sonuç olarak, ülkemizde koyun ve keçilerde KoV’ların yanı sıra koyunlarda EV ve HuV’un tespitini bildiren bu çalışma, bu virusların epidemiyolojisi ve moleküler özelliklerine ilişkin değerli veriler sunmaktadır.
Enterovirus,Goat,Hunnivirus,Kobuvirus,Sheep
Makale Alt Türü SSCI, AHCI, SCI, SCI-Exp dergilerinde yayımlanan tam makale