Phylogenetic Analysis of Bovine Respiratory Syncytial Virus from Calves with Respiratory Disorders
İlke Karayel Hacıoğlu
Nüvit Coşkun
Kafkas Üniversitesi, Türkiye
Dr. Öğr. Üyesi Selda DURAN YELKEN
Siirt Üniversitesi, Türkiye
Seçil Sevinç Temizkan
Feray Alkan
Sığırlarda solunum sistemi hastalıkları, etkilenen hayvanların kilo alımında azalma, veteriner tedavi masrafları, ölüm gibi sebeplerle ekonomik kayıplara neden olmaktadır. Bovine Respiratory Syncytial Virus (BRSV), solunum sistemini etkileyen viral etkenlerin başında gelmektedir. Bu çalışmada BRSV’nin saptanması ve tespit edilen etkenlerin moleküler karakterizasyonlarının ortaya konulması amaçlanmıştır. Bu amaçla, buzağılarda ağır solunum yolu sistemi bulguları gözlenen bir işletmedeki üç buzağıdan alınan burun akıntısı örnekleri BRSV ve diğer viral etkenler yönünden PCR ile test edilmiştir. RT-PCR sonucunda pozitif bulunan örneklerin dizin bilgileri elde edilmiştir. Yapılan filogenetik analiz sonucunda bu sürüde tespit edilen BRSV’nin genetik olarak subgrup III içerisinde yer aldığı ortaya konulmuştur. Buzağılarda saptanan BRSV’nin moleküler karakterizasyonu üzerine yapılan bu çalışma, bu enfeksiyonun epidemiyolojisi ve etkili aşıların geliştirilmesi ve/veya seçimiyle ilgili gelecekteki çalışmalara katkıda bulunacaktır.
BRSV,Calves,Genotype,Subgroup III
Makale Alt Türü SSCI, AHCI, SCI, SCI-Exp dergilerinde yayımlanan tam makale