The Effect of Pistachio Shell, Pomegranate Hull, and Olive Pulp Feeding on Milk Yield, Milk Quality, and Some Biochemical Blood Parameters in Sheep
Mücahit Kahraman
Ebru Sakar
Sabri Yurtseven
Aydın Daş
Hamza Yalçin
Harran Üniversitesi, Türkiye
Mehmet Avcı
Dr. Öğr. Üyesi Gülşah GÜNGÖREN
Besime Doğan Daş
Adem Şahan
Kasım Takım
Bekir Erol Ak
Bu çalışma, farklı endüstriyel yan ürünlerin (fıstık, nar ve zeytin) koyunlarda alternatif yem kaynakları olarak etkisini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Araştırmada 3 ve 4 yaşlı 52 baş (her grup için n=13) İvesi ırkı koyun ilave yan ürün içermeyen bazal diyet (CON), fıstık kabuğu (PIS), nar kabuğu (POM) ve zeytin pirinası (OP) içeren rasyonlarla beslendi. Yan ürünler toplam rasyona %5 oranında karıştırılarak sabah ve akşam yemlemesinde verilmiştir. Yem denemesine 60 gün boyunca devam edilmiştir. Süt verimi, süt kalitesi, yem tüketimi ve üre, kreatin, trigliserit, total bilirubin, albümin gibi biyokimyasal parametreler çalışmanın başlangıcından itibaren 30 günlük aralıklarla belirlenmiştir. Araştırma gruplarının karşılaştırılmasında Tukey çoklu karşılaştırma testi kullanılmıştır. Yem tüketimi bakımından gruplar arasında önemli bir farklılık oluşmamıştır. Süt verimi bakımından en yüksek değerler POM grubunda tespit edilmiştir (birinci, ikinci ve üçüncü periyotta sırasıyla 1143±111, 967±127 ve 785±112 gr). Süt verimi bakımından gruplarda birbirine benzer değerler saptanmıştır. Çalışma sonunda CON, PIS, POM ve OP gruplarındaki yağ oranı sırasıyla %6.11±0.30, %6.25±0.36, %5.61±0.42 ve %5.97±0.48 olarak belirlendi. Protein değerleri aynı sırayla %6.34±0.16, %6.26±0.27, %6.06±0.23 ve %6.39±0.19 olarak belirlendi. Biyokimyasal parametreler bakımından CON, PIS, POM ve OP grupları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmadı. Sonuç olarak, koyun rasyonları alternatif yem kaynakları olarak %5'e kadar PIS, POM ve OP içerebilir.
sheep milk quality,Food waste,pistachio shell,olive pulp,pomegranate hull
Makale Alt Türü Uluslararası alan indekslerindeki dergilerde yayımlanan tam makale
Dergi Adı Harran Üniv Veteriner Fakültesi Dergisi
Dergi Tarandığı Indeksler Zoological Record; CABI; Index Copernicus; EBSCO