The Effect of Using Zeolite (Clinoptilolite) as a Litter on Some Milk Yield and Welfare Parameters in Tent-Type Sheep Shelters
Mücahit Kahraman
Aydın Daş
Dr. Öğr. Üyesi Gülşah GÜNGÖREN
Besime Doğan Daş
Akın Yiğin
Mustafa Ünal Boyraz
Bu araştırma çadır tipi koyun barınaklarında altlık olarak kullanılan zeolitin, süt verimi, süt kalitesi ve hayvan refahı parametreleri üzerine etkisini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Araştırmada hayvan materyali olarak kontrol (n=17) ve zeolit (n=17) gruplarında toplam 34 baş İvesi koyun kullanılmıştır. Süt verimi, süt kalitesi ve kan parametreleri araştırma başlangıcından itibaren 30 günlük periyodlarla takip edilmiştir. Barınak içi iklimsel koşullar günlük olarak kayıt edilmiştir. Kontrol ve zeolit grubunda ortalama süt verimi sırasıyla 2. kontrolde 1137.18 ve 1168.94 g (P>0.05); 3. kontrolde sırasıyla 536.83 ve 790.88 g (P<0.05) olarak tespit edilmiştir. Somatik hücre sayısı bakımdan zeolit grubu araştırmanın 2. ve 3. kontrolünde daha düşük değer almıştır (P<0.05). Araştırmadan elde edilen bulgulara göre diğer süt kalite parametreleri üzerinde zeolitin etkisi olmamıştır. Barınak içi amonyak ve nem oranı zeolit grubunda daha düşük tespit edilmiştir (P<0.05). Biyokimyasal parametreler bakımından araştırmanın 3. kontrolünde gruplar arasında BUN, üre, LDL ve TAC değeri bakımından önemli farklar saptanmıştır (P<0.05). Elde edilen sonuçlara göre, koyun yetiştiriciliğinde çadır tipi barınaklarda altlık olarak zeolit kullanılmasının, süt verimi ve hayvan refahının iyileştirilmesine olumlu katkı sağladığı ifade edilebilir.
Makale Alt Türü SSCI, AHCI, SCI, SCI-Exp dergilerinde yayımlanan tam makale
Dergi Adı Kafkas Universitesi Veteriner Fakultesi Dergisi