Farklı oranda aspir yağı (Chartamus tinctorius L.) ilavesinin japon bıldırcınlarında (Coturnix coturnix Japonica) glandula uropygialis üzerine etkisinin morfometrik, histometrik ve histomorfolojik olarak incelenmesi
İsmail Demircioğlu
Bestami Yılmaz
Kürşat Filikci
Dr. Öğr. Üyesi Gülşah GÜNGÖREN
Faruk Bozkaya
Harran Üniversitesi, Türkiye
Amaç: Bu çalışmada, Japon bıldırcınlarının (Coturnix coturnix Japonica) rasyonlarınafarklı oranlarda ilave edilen aspir yağının glandula uropygialis’inmorfometrik, histometrik ve histomorfolojik özellikleri üzerine etkisinin araştırılmasıamaçlanmıştır.Gereç ve Yöntem: Çalışmada rasyonlarına farklı oranda aspir yağı ilavesi yapılan40 adet günlük Japon bıldırcını kullanıldı. Bıldırcınlar her grupta 10 adet(5 dişi, 5 erkek) olacak şekilde dört gruba ayrıldı. Bıldırcınlar altı haftalık süreboyunca %21 ham protein içeren ve 3100 Kcal metabolik enerjiye sahip temelrasyon ile beslendi. Kontrol grubuna temel rasyon (%0 aspir yağı) verilirkendiğer üç gruba farklı düzeyde (%0.1, %0.2 ve %0.3) aspir yağı ilave edildi.42. gün sonunda kesimi yapılan bıldırcınların glandula uropygialis’leri disekeedilerek morfometrik ölçümleri yapmak için gövdeden ayrıldı. Daha sonrahistolojik incelemeler ve histometrik ölçümler amacıyla rutin doku takibininardından Hematoksilen-Eozin ve Sudan Black ile boyandı.Bulgular: Elde edilen veriler incelendiğinde aspir yağının gruplar arasında;papilla uzunluğu, sol lob uzunluğu, bez ağırlığı, relatif bez ağırlığı, glikojen bölgesikalınlığı (p<0.05) ve sağ lob uzunluğu (p<0.01) üzerine etkisinin önemliolduğu belirlendi. Cinsiyetler arasında ise papilla uzunluğu, yağ bölgesi bezduvar kalınlığı (p<0.05) ve canlı ağırlık (p<0.001) üzerine etkisinin önemliolduğu belirlendi.Öneri: Sonuç olarak, lipid metabolizması üzerine etkili olan aspir yağının japonbıldırcınlarında glandula uropygialis’in morfometrik parametreleri üzerineönemli etkilerini bulunmuştur. Fakat daha uzun süre beslenilmesi halinde,gruplar ve cinsiyetler üzerine daha etkili sonuçlar çıkabileceği düşünülmektedir.
Dergi Adı Eurasian Journal of Veterinary Sciences
Dergi ISSN 2146-1953