Yazarlar |
Tahir Yılmaz
Yozgat Bozok Üniversitesi, Türkiye |
Egemen Gürdemir
|
Ayşe Nizamlıoğlu
Türkiye |
Dr. Öğr. Üyesi Yasin AKKEMİK
Kastamonu Üniversitesi, Türkiye |
Ahmet Güner
Selçuk Üniversitesi, Türkiye |
Özet |
Amaç: Araştırma online satılan taze etlerin bazı kalite niteliklerini belirleye- rek, online taze et satışına ve bu alanda alınması gereken önlemlere dikkat çekmek amacıyla yapıldı. Gereç ve Yöntem: Numunelerin pH değerleri, dijital bir pH metre ile sıcaklık değerleri infrared sensörle çalışan batırma tipinde bir termometre kullanı- larak tespit edildi. Numunelerin renk değerleri Chromameter renk ölçüm cihazı ile L*, a* ve b* renk değerleri ölçülerek belirlendi. Toplam canlı mik- roorganizma sayısı Plate Count Agar besi yerinde, koliform bakteri sayısı Vi- olet Red Bile Agar besi yerinde, Staphylococcus spp. sayısı Egg Yolk Tellurite Emulsion ilave edilmiş Baird Parker Agar besi yerinde klasik kültür teknikleri kullanılarak belirlendi. Bulgular: Online ve müşteri olarak satın alınan parça et, kuşbaşı et ve kıy- maların ortalama pH değerleri sırasıyla 5,62/5,62, 5,64/5,70 ve 5,81/5,84 olarak belirlendi. Online ve müşteri olarak satın alınan parça et, kuşbaşı et ve kıymaların ortalama sıcaklık değerleri sırasıyla 11.35/11.1°C, 11.26/11.7°C ve 12.07/12.7°C olarak belirlendi. Online ve müşteri olarak satın alınan parça et, kuşbaşı et ve kıyma numunelerinin toplam mezofilik aerobik bakteri sayısı sırasıyla 5,69/5,09, 6,34/5,68 ve 7,01/6,36 log10 kob/g olarak belirlendi. So- ğuk zincir altında online olarak satın alınan ve soğuk zincir olmadan müşteri olarak satın alınan örneklerde sıcaklık değerleri ve mikrobiyolojik sonuçlar benzerlik göstermiştir. Öneri: Elde edilen bulgular ışığında, mevzuatın yeniden düzenlenmesinde online etin sıcaklık değerleri, paketleme şekilleri ve sevkiyat koşullarının daha fazla öne çıkması gerektiği düşünülmektedir. |
Anahtar Kelimeler |
Makale Türü | Özgün Makale |
Makale Alt Türü | Ulusal alan endekslerinde (TR Dizin, ULAKBİM) yayımlanan tam makale |
Dergi Adı | Eurasian Journal of Veterinary Sciences |
Dergi ISSN | 2146-1953 |
Dergi Tarandığı Indeksler | TR DİZİN |
Makale Dili | İngilizce |
Basım Tarihi | 08-2023 |
Cilt No | 39 |
Sayı | 3 |
Sayfalar | 106 / 113 |
Doi Numarası | 10.15312/EurasianJVetSci.2023.405 |
Makale Linki | https://eurasianjvetsci.org/pdf/pdf_EJVS_1426.pdf |