img
Investigation of Some Physio-Chemical and Microbiological Quality of Fresh Meat Sold Online    
Yazarlar
Tahir Yılmaz
Yozgat Bozok Üniversitesi, Türkiye
Egemen Gürdemir
Ayşe Nizamlıoğlu
Türkiye
Dr. Öğr. Üyesi Yasin AKKEMİK
Kastamonu Üniversitesi, Türkiye
Ahmet Güner
Selçuk Üniversitesi, Türkiye
Özet
Amaç: Araştırma online satılan taze etlerin bazı kalite niteliklerini belirleye- rek, online taze et satışına ve bu alanda alınması gereken önlemlere dikkat çekmek amacıyla yapıldı. Gereç ve Yöntem: Numunelerin pH değerleri, dijital bir pH metre ile sıcaklık değerleri infrared sensörle çalışan batırma tipinde bir termometre kullanı- larak tespit edildi. Numunelerin renk değerleri Chromameter renk ölçüm cihazı ile L*, a* ve b* renk değerleri ölçülerek belirlendi. Toplam canlı mik- roorganizma sayısı Plate Count Agar besi yerinde, koliform bakteri sayısı Vi- olet Red Bile Agar besi yerinde, Staphylococcus spp. sayısı Egg Yolk Tellurite Emulsion ilave edilmiş Baird Parker Agar besi yerinde klasik kültür teknikleri kullanılarak belirlendi. Bulgular: Online ve müşteri olarak satın alınan parça et, kuşbaşı et ve kıy- maların ortalama pH değerleri sırasıyla 5,62/5,62, 5,64/5,70 ve 5,81/5,84 olarak belirlendi. Online ve müşteri olarak satın alınan parça et, kuşbaşı et ve kıymaların ortalama sıcaklık değerleri sırasıyla 11.35/11.1°C, 11.26/11.7°C ve 12.07/12.7°C olarak belirlendi. Online ve müşteri olarak satın alınan parça et, kuşbaşı et ve kıyma numunelerinin toplam mezofilik aerobik bakteri sayısı sırasıyla 5,69/5,09, 6,34/5,68 ve 7,01/6,36 log10 kob/g olarak belirlendi. So- ğuk zincir altında online olarak satın alınan ve soğuk zincir olmadan müşteri olarak satın alınan örneklerde sıcaklık değerleri ve mikrobiyolojik sonuçlar benzerlik göstermiştir. Öneri: Elde edilen bulgular ışığında, mevzuatın yeniden düzenlenmesinde online etin sıcaklık değerleri, paketleme şekilleri ve sevkiyat koşullarının daha fazla öne çıkması gerektiği düşünülmektedir.
Anahtar Kelimeler
Denetim,online et,soğuk zincir
Makale Türü Özgün Makale
Makale Alt Türü Ulusal alan endekslerinde (TR Dizin, ULAKBİM) yayımlanan tam makale
Dergi Adı Eurasian Journal of Veterinary Sciences
Dergi ISSN 2146-1953
Dergi Tarandığı Indeksler TR DİZİN
Makale Dili İngilizce
Basım Tarihi 08-2023
Cilt No 39
Sayı 3
Sayfalar 106 / 113
Doi Numarası 10.15312/EurasianJVetSci.2023.405
Makale Linki https://eurasianjvetsci.org/pdf/pdf_EJVS_1426.pdf
BM Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları
Atıf Sayıları
Investigation of Some Physio-Chemical and Microbiological Quality of Fresh Meat Sold Online

Paylaş