Evaluation of the Effects of Ultrasound-Guided Transversus Abdominal Plane Block for Postoperative Analgesia on Recovery and Postoperative Hemodynamic Parameters in Laparoscopic Cholecystectomy
Doç. Dr. Öztürk TAŞKIN
Doç. Dr. Ayşe YILMAZ
Doç. Dr. Ufuk DEMİR
Amaç: Laparoskopik kolesistektomi tüm dünyada oldukça yaygın hale gelmiştir. Laparoskopik işlemlerden sonra da şiddetli ağrı gelişebilir. Ameliyat sonrası ağrı birçok sistemde değişikliğe neden olabilir ve komplikasyon riskini artırabilir. Bu çalışmada, laparoskopik kolesistektomide ultrason eşliğinde yapılan Transversus Abdominis plan bloğunun derlenme ve postoperatif hemodinamik parametrelere etkisini değerlendirmeyi amaçladık. Yöntemler: Hastalar postoperatif analjezi için parasetamol alanlar ve parasetamol ve TAP blok alanlar olarak 2 gruba ayrıldı. Hastaların postoperatif hemodinamik parametreleri, periferik oksijen satürasyonları, VAS skorları ve Aldrete Skorları hasta dosyalarından kaydedilerek karşılaştırıldı. Bulgular: TAP bloklu hastalarda VAS skorları ve sistolik-diyastolik arter basınçları istatistiksel olarak anlamlı derecede düşüktü ve Modifiye Aldrete skorları ve oksijen satürasyonları istatistiksel olarak anlamlı derecede yüksekti. Sonuç: Laparoskopik kolesistektomi yapılan hastalarda konvansiyonel analjezi yöntemlerine ek olarak USG ile uygulanan TAP bloğun postoperatif ağrı kontrolünü kolaylaştırdığını, daha stabil bir hemodinami sağladığını ve hem daha iyi hem de daha erken derlenme sağladığını gösterdik. Özellikle kardiyovasküler sistem bozukluğu olan hastalarda hem iyileşme hem de komplikasyon riski açısından avantaj sağlayacaktır.
TAP Block,Regional anesthesia,Transversus Abdominis Plan Block,Laparoscopic cholecystectomy,Postoperative analgesia
Dergi Adı Cukurova Anestezi ve Cerrahi Bilimler Dergisi
Dergi ISSN 2667-498X