img
Korku Çekiciliğinin Gıda Korkusu Üzerine Etkisi    
Yazarlar
Dr. Öğr. Üyesi Elif Zeynep ÖZER Dr. Öğr. Üyesi Elif Zeynep ÖZER
Kastamonu Üniversitesi, Türkiye
Mustafa Aksoy
Türkiye
Özet
Gıda korkusu; insanların sağlık, din, gelenek-görenek öğretileri veya korku çekiciliği gibigerekçelerle belirli bir gıdayı tehdit olarak görüp o gıdadan uzak durması, gıdayıtüketmemesi olarak tanımlanabilmektedir. İnsanların belirli bir durum karşısında tedirginhale getirilip pazarlanması amaçlanan ürüne karşı korku oluşturulan duruma çözüm olarakyönlendirilmesine de korku çekiciliği denilmektedir. Bu çalışmada, korku çekiciliğikullanılarak oluşturulan gıda korkusu üzerinde durulmaktadır. Çalışmanın amacı korkuçekiciliği uygulanarak oluşturulan gıda korkusuna yönelik farkındalık oluşturarakliteratüre katkı sağlamaktır. Çalışmada, korku çekiciliğinin etkisi ile oluşturulan gıdakorkusu neticesinde tüketici yönelmeleri incelenmektedir. Bu çerçevede, korkuçekiciliğinin gıda korkusuna etkisi literatür taraması yoluyla ortaya konulmayaçalışılmıştır. Bu çalışma, konu üzerinde toplumsal farkındalık oluşturulması açısındanönem taşımaktadır. Ayrıca gıda korkusu, korku çekiciliği, korku kültürü alanlarındayapılacak diğer çalışmalar için de bir kaynak oluşturacağı düşünülmektedir. Çalışmanınneticesinde, korku çekiciliğini pazarlama unsuru olarak kullanan işletmelerin,oluşturulmuş veya oluşturdukları gıda korkusunu satılan ürün miktarını ve kar marjınıartırmak için kullandıkları yargısına ulaşılmaktadır. Korku çekiciliğinin, insan sağlığınınkorunması ve devamı için elzem olan gıda üzerinde daha etkili sonuçlar verdiği tespitedilmiştir. Zaman içerisinde oluşturulan gıda korkusuna yönelik, sunulan önerinin toplumtarafından dikkate alındığı ortaya çıkmaktadır.
Anahtar Kelimeler
Makale Türü Özgün Makale
Makale Alt Türü Ulusal alan endekslerinde (TR Dizin, ULAKBİM) yayımlanan tam makale
Dergi Adı Journal of Tourism and Gastronomy Studies
Dergi ISSN 2147-8775
Dergi Tarandığı Indeksler TR DİZİN
Makale Dili Türkçe
Basım Tarihi 07-2018
Cilt No 6
Sayı 3
Sayfalar 359 / 369
Doi Numarası 10.21325/jotags.2018.260
Makale Linki https://search.trdizin.gov.tr/tr/yayin/detay/379958/
BM Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları
Atıf Sayıları
TRDizin 4
Google Scholar 16
Korku Çekiciliğinin Gıda Korkusu Üzerine Etkisi

Paylaş