İSLAM DÜŞÜNCE GELENEĞİ BAĞLAMINDA METAFİZİK’İN ÇEPERİ OLARAK BİLİM
Doç. Dr. Cüneyt COŞKUN
İslam düşünce geleneğinde metafizik, madde olmayanın bilgisine ulaşmayı gaye edinmiş bir bilim hüviyetindedir. Bilim ise ideal-reel dünya arasındaki bağın kopmasına engelleyen aktif unsurdur. Bu doğrultuda çalışmanın amacı, İslam düşünce geleneğinde “metafizik nedir?” sorusuna bağlı olarak bilimin, metafiziğe neden ve nasıl çeper olabileceğini değerlendirmektir. Literatür tarama veya doküman inceleme metodu kullanılmıştır. Elde edilen iki sonuç söz konusudur. İlki, İslam düşünce geleneğinde metafizik, maddesel ortamda, Hakikat’in kendisini kabul ettirdiği, onaylattığı ve benimsettiği bir soyutlama sistemidir. İkincisi ise bilimin de hem maddesel ortamın parametrelerini korumak hem de bu geleneğinin rasyonel, deneyimsel ve pragmatik dinamizmini güçlendirmek için çeper olduğudur.
İslam Düşünce Geleneği,Metafizik,Bilim,Aristoteles,Yeni-Platonculuk.
Dergi Adı Adıyaman Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitü Dergisi