img
Beyaz Peynir Örneklerinden Staphylococcus Aureus Suşlarının İzolasyonu, Makrolid-Linkozamid-Streptogramin B (MLSB) Direnç Fenotipleriyle, Metisilin ve Vankomisin Duyarlılıklarının Belirlenmesi       
Yazarlar
Dr. Öğr. Üyesi Alper GÜNGÖREN
Bingöl Üniversitesi, Türkiye
Ayşegül Demircioğlu
Ahmet Murat Saytekin
Türkiye
Özet
Geleneksel olarak halk elinde üretilen peynirlerde çok sayıda patojen mikroorganizma (örn., Salmonella spp., L. monocytogenes, S. aureus) bulunabilmektedir. Bu durum, çiğ süt kalite standardının olmaması, üretim hijyeninin yetersizliği, peynirin olgunlaşmadan tüketime sunulması gibi nedenlerden kaynaklanmakta ve halk sağlığını tehdit eden bir unsur olarak karşımıza çıkabilmektedir. S. aureus, gıda zehirlenmesi vakalarında Salmonella spp.’den sonra en yaygın görülen patojen olarak kabul edilmektedir. S. aureus’un gıdalara kontaminasyonunda en önemli rezervuarı insan ve hayvanların oluşturduğu bilinmektedir. Bu araştırmada analizi yapılmak üzere ambalajsız olarak satılan ve kontaminasyona açık 64 adet salamura beyaz peynir numunesi kullanılmıştır. Analize alınan numunelerden 24’ünde koagulaz pozitif stafilokok tespit edilmiştir. Pozitif numunelerden spesifik 5 koloni seçilerek toplamda 120 izolata API 20 Staph kit sistemi uygulanmış ve bu izolatlardan 52’si S. aureus olarak identifiye edilmiştir. Elde edilen S. aureus izolatlarına Clinical and Laboratory Standards Institute (CLSI) yönergeleri doğrultusunda antibiyogram testleri yapılmıştır. Araştırma sonucunda tanımlanan izolatların hiçbiri vankomisine dirençli (VRSA) değilken, 6’sının (%11.5) metisiline dirençli (MRSA), 46’sının ise (% 88.5) metisiline duyarlı (MSSA) olduğu tespit edilmiştir. İzole edilen MRSA suşlarından 4’ü (%67) eritromisine, 3’ü (%50) klindamisine dirençli iken, MSSA suşlarının 17’si (%37) eritromisine, 7’si (%15,2) klindamisine direnç göstermiştir. Metisilin direnci olsun ya da olmasın tüm izolatların (%40,4) 21’i Eritromisin direnci göstermiştir. Bunların dışında tüm izolatların (%19,2) 10’u hem Eritromisin hem de Klindamisin direnci göstermiş ve (%13,5) 7’sinde indüklenebilir Klindamisin direnci tespit edilmiştir. Sonuç olarak semt pazarlarında ambalajsız olarak satışa sunulan salamura peynirlerde halk sağlığı için problem oluşturan çoklu antibiyotik dirençliliği gösteren S. aureus suşları tespit edilmiştir. Bunu önlemek amacıyla uygulanan hijyen ve sanitasyon kurallarına dikkat edilmesi, kontrolsüz ve denetimsiz satışların önlenmesi gerektiği düşünülmektedir.
Anahtar Kelimeler
MRSA,Peynir,Antibiyotik dirençliliği,S.aureus
Makale Türü Özgün Makale
Makale Alt Türü Diğer hakemli ulusal dergilerde yayımlanan tam makale
Dergi Adı Harran Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi
Dergi ISSN 2146-717X
Dergi Tarandığı Indeksler Zoological Record; TR Dizin; CABI; Index Copernicus; EBSCO
Makale Dili Türkçe
Basım Tarihi 06-2022
Cilt No 11
Sayı 1
Sayfalar 66 / 72
Doi Numarası 10.31196/huvfd.1070069
Makale Linki http://dx.doi.org/10.31196/huvfd.1070069