Evaluation of attention deficit, hyperactivity, and impulsivity symptoms in patients with type 2 diabetes mellitus
Dr. Öğr. Üyesi Ali İNALTEKİN
İbrahim Yağcı
Eray Atalay
Kafkas Üniversitesi, Türkiye
Amaç: Kronik, metabolik bir hastalık olan tip 2 Diyabetes Mellitus (DM), küresel bir sağlık sorunudur. Yetersiz diya- bet özyönetimi ve glisemik kontrol birçok ikincil hastalığa sebep olabilir. Dikkatsizlik, motor hiperaktivite ve dürtüsellik ile karakterize Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu (DEHB) ve tip 2 DM arasındaki ilişki hakkında yeterince çalışma yoktur. Çalışmamızda tip 2 DM hastalarında ve sağlıklı kontrollerde erişkin ve çocukluk çağındaki DEHB belirti ve bulguları ile dürtüselliği karşılaştırmayı amaçladık. Yöntem: Araştırmamız bir olgu-kontrol çalışması olup veriler gönüllü katılım esasına göre toplandı. Çalışma Tip 2 diyabet ve sağlıklı kontrol grubunda 100 kişi olmak üzere toplam 200 katılımcı ile gerçekleştirildi. Çalışmaya alınan katılımcılara Erişkin Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu Öz Bildirim Ölçeği (EDHÖ), Wender-Utah Derecelendirme Ölçeği (WUDÖ), Barratt Dürtüsellik Ölçeği 11. versiyon (BIS-11), demografik bilgi formu uygulandı ve gruplar arasında karşılaştırıldı. Bulgular: Tip 2 DM grubunun ortalama EDHÖ dikkat puanı, EDHÖ hiperaktivite puanı, EDHÖ toplam puanı, WUDÖ toplam puanı, BDÖ toplam puanı, kontrol grubuna göre anlamlı olarak yüksek bulundu. Ayrıca EDHÖ, WUDÖ ölçeklerinde kesme puan- lar kullanılarak DEHB olasılığı değerlendirildi ve tip 2 DM grubunda anlamlı olarak daha fazla kişide tespit edildi. Sonuç: Çalışmamızda tip 2 DM hastalarında dikkat eksikliği, hiperaktivite ve dürtüsellik semptomları kon- trollere göre daha fazla bulundu. Diyabetin öz yöneti- minde ve glisemik kontrolün iyileştirilmesinde bu semptomların değerlendirilmesi faydalı olabilir.
Attention deficit hyperactivity disorder,impulsivity,type 2 diabetes mellitus
Makale Alt Türü ESCI dergilerinde yayımlanan tam makale