Does the plasma vitamin D level affect the severity of infection in COVID-19 patients of different age groups?
Dilek Güvenç
Aynur Atilla
Bahattin Avcı
Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Türkiye
Vedide Rezan Uslu
Dr. Öğr. Üyesi Sedat GÖKMEN
Fatih Temoçin
Tuba Kuruoğlu
Amaç: SARS-CoV-2, devam eden küresel COVID-19 pandemisine sebep olmuştur. D vitamini, sitokin fırtınasına yol açabilen adaptif immun yanıtı baskılayarak ve doğuştan gelen immun yanıtı güçlendirerek immunmodulatör etki oluşturur. Bu çalışmada, COVID-19 hastalarının klinik özellikleri, enfeksiyonlarının şiddeti ve serum D vitamini düzeyleri arasındaki ilişki değerlendiridi. Gereç ve Yöntem: Nisan-Temmuz 2020 döneminde 40 COVID-19 hastası ve 2019'daki aynı döneme ait 46 sağlıklı denek çalışmaya dahil edildi. Hastaların serum D vitamini düzeyi, klinik bulgular, komorbiditeler, akciğere ait bilgisayarlı tomografi bulguları, hematolojik ve serum biyokimya analizleri değerlendirildi. Bulgular: COVID-19 hastalarının ortalama serum 25(OH) D Vitamini düzeyi (12.86 ± 6.27 ng/mL) sağlıklı deneklere (25.4 ± 12.7 ng/mL) göre anlamlı derecede düşük belirlenmiştir (p<<0.001). COVID-19 hastalarında D vitamini eksikliği prevalansı sadece yaşlılarda değil orta yaş ve genç hastalarda da yüksek bulunmuştur. Göğüs bilgisayarlı tomografi (BT) görüntülerinde en sık gözlenen paternler buzlu cam opaklaşması ve kaldırım taşı görüntüsü olmuştur. Vitamin D eksikliği ile C-reaktif protein (CRP) düzeyi arasında negatif ilişki belirlenmiştir (p=0.0243). Ayrıca yüksek CRP düzeyinin anormal BT bulguları ile ilişkili olduğu saptanmıştır (p=0.001). Sonuç: COVID-19 hastalarında D vitamini seviyesinin belirlenmesi ve uygun dozda uygulanmasının sitokin fırtınasının ve pulmoner inflamatuar yanıtın düzenlenmesine katkıda bulunarak COVID-19 hastalığının şiddetini ve ilerlemesini azaltabileceği sonucuna varılmıştır.
Bilgisayarlı tomografi,COVID-19,vit D,laboratuvar bulguları.
Dergi Adı Pamukkale University
Makale Dili İngilizce