img
Alabalıkların Yenilebilir Doku Örneklerinde Florfenikol Kalıntılarının Araştırılmas   
Yazarlar
Dr. Öğr. Üyesi Sedat GÖKMEN
Amasya Üniversitesi, Türkiye
Gürdal Dağoğlu
Fırat Üniversitesi, Türkiye
Burcu Gül Baykalır
Fırat Üniversitesi, Türkiye
Özet
Florfenikolün alabal ı klarda yenilebilir dokuları ndaki (deri, kas ve karaci ğ er) kal ı ntı miktarı n ı naraş tı rı ld ı ğ ı bu çal ı ş mada; Elazı ğ daki be ş farkl ı alabal ı k i ş letmesinden 25 adet hasat öncesi ve 25adet hasat dönemine ait toplam 50 adet alabal ı k kullan ı lm ı ş tı r. Numunelerdeki florfenikol düzeyleriyüksek bas ı nçl ı s ı v ı kromatografisi (HPLC) kullan ı larak gerçekle ş tirilmi ş tir.Analizler sonucunda hasat öncesi dönemindeki alabal ı kları n deri dokusunun %44ünde, kasdokusunun %32sinde ve karaci ğ er dokusunun %16s ı nda, hasat dönemindeki alabal ı kları n ise deridokusunun %40 ı nda, kas dokusunun %36s ı nda ve karaci ğ er dokusunun %32sinde florfenikolsaptanm ı ş tı r. Hasat öncesi kas dokusundaki florfenikol miktarı n ı n (3.52±0.89 µg/g) hasatdönemindeki kas dokusundan (0.69±0.21 µg/g) istatistiksel olarak daha yüksek oldu ğ u (p<0.05),deri ile karaci ğ er dokuları nda ise istatistiksel olarak önemli bir fark olmad ı ğ ı (p>0.05) görülmü ş tür. Çal ı ş ma sonucunda gerek hasat öncesi ve gerekse hasat dönemindeki alabal ı kları n yenilebilirdokuları ndaki (deri, kas ve karaci ğ er) florfenikol ortalama miktarları n ı n Türk Gı da KodeksiYönetmeli ğindeki kal ı ntı limitinin üzerinde oldu ğu görülmü ş tür.
Anahtar Kelimeler
Makale Türü Özgün Makale
Makale Alt Türü Ulusal alan endekslerinde (TR Dizin, ULAKBİM) yayımlanan tam makale
Dergi Adı Fırat Üniversitesi Sağlık Bilimleri Veteriner Dergisi
Dergi ISSN 1308-9323
Dergi Tarandığı Indeksler AB ABSTRACTS/GLOBAL HEALTH ve TUBİTAK-ULAKBİM (YAŞAM BİLİMLERİ)
Makale Dili Türkçe
Basım Tarihi 01-2014
BM Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları
Atıf Sayıları

Paylaş