Yazarlar |
Dr. Öğr. Üyesi Sedat GÖKMEN
Amasya Üniversitesi, Türkiye |
Gürdal Dağoğlu
Fırat Üniversitesi, Türkiye |
Burcu Gül Baykalır
Fırat Üniversitesi, Türkiye |
Özet |
Florfenikolün alabal ı klarda yenilebilir dokuları ndaki (deri, kas ve karaci ğ er) kal ı ntı miktarı n ı naraş tı rı ld ı ğ ı bu çal ı ş mada; Elazı ğ daki be ş farkl ı alabal ı k i ş letmesinden 25 adet hasat öncesi ve 25adet hasat dönemine ait toplam 50 adet alabal ı k kullan ı lm ı ş tı r. Numunelerdeki florfenikol düzeyleriyüksek bas ı nçl ı s ı v ı kromatografisi (HPLC) kullan ı larak gerçekle ş tirilmi ş tir.Analizler sonucunda hasat öncesi dönemindeki alabal ı kları n deri dokusunun %44ünde, kasdokusunun %32sinde ve karaci ğ er dokusunun %16s ı nda, hasat dönemindeki alabal ı kları n ise deridokusunun %40 ı nda, kas dokusunun %36s ı nda ve karaci ğ er dokusunun %32sinde florfenikolsaptanm ı ş tı r. Hasat öncesi kas dokusundaki florfenikol miktarı n ı n (3.52±0.89 µg/g) hasatdönemindeki kas dokusundan (0.69±0.21 µg/g) istatistiksel olarak daha yüksek oldu ğ u (p<0.05),deri ile karaci ğ er dokuları nda ise istatistiksel olarak önemli bir fark olmad ı ğ ı (p>0.05) görülmü ş tür. Çal ı ş ma sonucunda gerek hasat öncesi ve gerekse hasat dönemindeki alabal ı kları n yenilebilirdokuları ndaki (deri, kas ve karaci ğ er) florfenikol ortalama miktarları n ı n Türk Gı da KodeksiYönetmeli ğindeki kal ı ntı limitinin üzerinde oldu ğu görülmü ş tür. |
Anahtar Kelimeler |
Makale Türü | Özgün Makale |
Makale Alt Türü | Ulusal alan endekslerinde (TR Dizin, ULAKBİM) yayımlanan tam makale |
Dergi Adı | Fırat Üniversitesi Sağlık Bilimleri Veteriner Dergisi |
Dergi ISSN | 1308-9323 |
Dergi Tarandığı Indeksler | AB ABSTRACTS/GLOBAL HEALTH ve TUBİTAK-ULAKBİM (YAŞAM BİLİMLERİ) |
Makale Dili | Türkçe |
Basım Tarihi | 01-2014 |