3 Fazlı Asenkron Motorun Farklı Çalışma Koşulları Altındaki Tepkisinin Vektör Kontrol Tekniği ile Analizi
Öğr. Gör. Muhammet DEMİRBAŞ
Beykent Üniversitesi, Türkiye
Mustafa Dursun
Düzce Üniversitesi, Türkiye
Asenkron motorlar yaygın kullanım alanlarına sahiptir. Tasarımları güvenilir ve ucuz olmasıyla birlikte kontrolüzordur. Bu nedenle kontrol sistemini basitleştirmek amacıyla çeşitli sistemler geliştirilmiştir. Bu sistemlerdenbirisi de Vektör Kontrol (Alan Yönlendirmeli Kontrol) dür. Bu çalışmada 3 fazlı sincap kafesli bir asenkronmotorun doğrudan, kapalı çevrim, vektör kontrol tasarımı Matlab/Simulink ortamında yapılmıştır. Belirlenensabit bir referans hıza ulaşma durumu, belirli aralıklarla değişen referans hızlara ulaşma durumu, devreye yükalındığı durumda daha önce belirlenmiş referans hıza tekrar ulaşma durumu gibi durumlar incelenmiş veasenkron motorun referans hızlara rahatlıkla ulaştığı görülmüştür. Tasarımın doğruluğu ve işe yararlığıispatlanmıştır.
Dergi Adı Düzce Üniversitesi Bilim ve Teknoloji Dergisi
Basım Tarihi 10-2020