Yazarlar (2) |
![]() Türkiye |
![]() Kastamonu Üniversitesi, Türkiye |
Özet |
Mevcut araştırma ile son zamanlarda popüler bir kavram olarak ortaya çıkan yemek yapma tatil deneyimi kavramının destinasyonlar açısından öneminin incelenmesi amaçlanmıştır. Bu kapsamda Kapadokya bölgesinde yer alan Kayseri ve Nevşehir illerinde yemek yapma tatili sunan sektör uygulayıcıları araştırmanın evreni olarak belirlenmiştir. Evrenin büyüklüğünden dolayı tümüne ulaşılması mümkün olamayacağından evrenden örneklem alınması tercih edilmiştir. Örneklemin büyüklüğünü belirlemede ise amaçlı örnekleme yöntemi kullanılmıştır. Yemek yapma etkinliğini gerçekleştiren kişilere ulaşılmasında zaman, maliyet ve gönüllü olma durumu kapsamındaki sınırlılıklar sebebiyle çalışma 6 kişiyle gerçekleştirilmiştir. Örneklem grubundan veri toplanması amacıyla yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılmıştır. Bu form alanyazına dayanılarak araştırmacılar tarafından hazırlanmış ve bunun doğrultusunda uzman görüşü alınmıştır. Yapılan görüşmeler sonucunda etkinliğe katılanlarının çoğu Doğu Asya ve Avrupa tarafından tercih eden turist grupların bulgusu çıkarılmıştır. Bununla beraber özellikle etkinliğe katılanların yenilik arayışı içinde oldukları ve aktif şekilde turizm faaliyetlerinde rol almak istedikleri için bu tarz etkinliklere katıldıkları edinilen bulgular arasındadır. Sonuç olarak yemek yapma tatili etkinliğinin Türkiye özelinde yeni bir etkinlik türü olduğu özellikle pandemi sonrası insanların kitlesel turizm çeşitlerini tercih etmelerinden ziyade bireysel ve deneyim yaşama isteklerinin oluşmasından dolayı ortaya çıktığı belirlenmiştir. |
Anahtar Kelimeler |
Makale Türü | Özgün Makale |
Makale Alt Türü | Ulusal alan endekslerinde (TR Dizin, ULAKBİM) yayımlanan tam makale |
Dergi Adı | Journal of Gastronomy Hospitality and Travel - JOGHAT |
Dergi ISSN | 2619-9548 |
Dergi Tarandığı Indeksler | TR DİZİN |
Makale Dili | Türkçe |
Basım Tarihi | 09-2023 |
Cilt No | 6 |
Sayı | 3 |
Sayfalar | 996 / 1006 |
Doi Numarası | 10.33083/joghat.2023.316 |
Makale Linki | http://dx.doi.org/10.33083/joghat.2023.316 |