Economic Effect of Coronavirus (COVID-19) Outbreak on Airline Businesses
Necmettin Erbakan Üniversitesi, Türkiye
Leyla Polat
Necmettin Erbakan Üniversitesi, Türkiye
COVİD-19 salgını neticesinde 30 Haziran 2020 tarihi itibariyle 10 milyon vaka ve 510 bin kişi hayatınıkaybetmiş bulunmaktadır. Birçok ülke salgından dolayı havayolu seferlerini askıya almak durumundakalmıştır. Hem ülkelerin uçuşları yasaklaması hem de yolcuların havayolu taşımacılığı talebindeki düşüşlerdendolayı havayolu işletmeleri uçuş seferlerini azaltmak durumunda kalmıştır. Amerika başta olmak üzere bazıülkeler havayolu işletmelerine mali destekte bulunmalarına rağmen, Dünya genelindeki tüm havayoluişletmeleri bu süreçte büyük zararlar görmüştür. Bu çerçevede çalışmanın temel amacı, havayolu işletmelerininhisse senedi fiyatları ile COVİD-19 salgın hastalığı arasındaki ilişkinin ortaya konulmasıdır. Analizdekullanılan bağımlı değişken hisse senedi fiyatı (ASP) iken, bağımsız değişkenler ise COVİD-19’dankaynaklanan ülkelere ait vaka sayısı (CASE) ve ölüm sayısı (DEATH) verileridir. Çalışmada 25.02.2020 – 30.06.2020 tarihleri arasındaki günlük veriler kullanılmıştır. Çalışmada en fazla vaka sayısına sahip ülkelerarasından 9 havayolu işletmesi tercih edilmiştir. Sabit etkilere göre yapılan panel veri analizi yönetimisonucunda, CASE değişkeninin ASP üzerinde %5 anlam düzeyinde negatif bir etkiye sahip olduğu tespitedilmiştir. Benzer şekilde DEATH değişkeninin de ASP üzerinde %10 anlam düzeyinde negatif bir etkiyesahip olduğu tespit edilmiştir. Buna göre, Coronavirüs salgın hastalığından kaynaklanan ölümlerin havayoluişletmelerinin hisse senedi fiyatlarını negatif etkilediği sonucuna varılmıştır. Buradan hareketle, COVİD-19salgın hastalığın havayolu işletmelerinin hisse senedi fiyatlarını olumsuz etkilediği ve dolayısıylahavayollarında yaşanan krizin ekonomik olarak kanıtı niteliğindedir.
Dergi Adı Turkish Studies (Elektronik)
Makale Dili İngilizce
Basım Tarihi 10-2020
Doi Numarası 10.7827/TurkishStudies.44143