Synthesis and Characterization of Pollen Extract Mediated Gold Nanostructures
İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü, Türkiye
Prof. Dr. Talip ÇETER
Doç. Dr. İdris YAZGAN
Altın nanoyapıların (AuNYların) morfoloji ve boyut kontrollü sentezlerinin yeşil kimya ile sentezine ihtiyaç giderek artmaktadır. O nedenle biz bu çalışma da AuNYlarının boyut ve morfoloji kontrollerinin oda şartlarında sentezini çalıştık. Kastamonu bölgesinden toplanan Corylus avellana, Juniperus oxycedrus ve Pinus nigra türlerine ait polen özütlerini kullanarak sentezler gerçekleştirildi. Polen tanelerinden özütleme saf su içerisinde gerçekleştirilerek su da çözünen bileşenlerin izolasyonu hedeflendi. Özütler, HEPES (4-(2-hidroksimetil)-1-piperazinetan sülfonik asit) tamponu aracılığıyla sentezlenmiş AuNYların kararlılığı ve şekil/boyut yönlendirilmesinde rol oynamıştır. UV-Vis, toz X-ışınları krınım tekniği ve taramalı elektron mikroskobu çalışmaları sentezlenen AuNYların sferik, anizotropik ve büyük yapı morfolojilerine sahip olduğunu göstermiştir. AuNYlar santrifüj kullanılarak boyutlarına göre ayrılmışlardır. Polen kimyasının sentezlenen AuNYların kararlılığı ve morfolojilerinde anahtar rol oynadıklarını göstermiştir. Araştırmalarımıza göre bu çalışma ile hekzagonal ve sferik AuNYlara ek olarak >300 nm nanorod demetlerin polen tane ekstraksiyonları ile oda sıcaklığında sentezi ilk defa gerçekleştirilmiştir. Sentezlenen AuNYların morfolojik kararlılıkları 24 saat içerisinde tamamlanmıştır.
Dergi Adı Türk Doğa ve Fen Dergisi
Makale Dili İngilizce