Yazarlar |
Prof. Dr. Ergin Murat ALTUNER
Kastamonu Üniversitesi, Türkiye |
Prof. Dr. Talip ÇETER
Kastamonu Üniversitesi, Türkiye |
Prof. Dr. Mahmut GÜR
Kastamonu Üniversitesi, Türkiye |
Dr. Öğr. Üyesi Kerim GÜNEY
Kastamonu Üniversitesi, Türkiye |
Bayram Kıran
Kastamonu Üniversitesi, Türkiye |
Hana Ealoma Akwıeten
|
Sana I Soulman
|
Özet |
Çalışmanın amacı: Bu çalışmanın amacı ısırgan (Urtica dioica), turp (Raphanus sativus) ve nar (Punica granatum) tohumlarından elde edilen soğuk sıkım yağların antimikrobiyal etkilerinin ortaya koymaktır. Materyal ve Yöntem: Bu tohumların yağları, Staphylococcus epidermidis DSMZ 20044, Staphylococcus aureus ATCC 25923, Salmonella typhimurium SL 1344, Salmonella kentucky, Salmonella infantis, Salmonella enteritidis, Pseudomonas fluorescens P1 ATCC 13075, Pseudomonas aeruginosa DSMZ 50071, Klebsiella pneumoniae, Escherichia coli ATCC 25922, Enterococcus faecium, Enterococcus faecalis ATCC 29212, Enterobacter aerogenes ATCC 13048, Candida albicans DSMZ 1386 ve Bacillus subtilis DSMZ 1971 gibi 15 mikroorganizmaya karşı disk difüzyon metodu ve MİK testi kullanılarak, antimikrobiyal aktiviteleri açısından araştırılmıştır. Sonuçlar sefazolin, klindamisin, kloramfenikol, siprofloksasin, amoksisilin/klavulanik asit, sülfametoksazol/trimetoprim, seftriakson, gentamisin, ampisilin, sefalotin, sefuroksim ve vankomisin olmak üzere 11 standart antibiyotik ile karşılaştırılmıştır. Ekstraktlar ayrıca GC-MS kullanılarak kimyasal olarak analiz edilmiştir. Sonuçlar: Sonuç olarak, turp yağının en yüksek aktiviteyi göstererek bütün mikroorganizmalara, ısırgan yağının ise S. epidermidis hariç bütün mikroorganizmalara etkili olduğu gözlenmiştir. En düşük aktivite ise nar yağında gözlenmiştir. Önemli vurgular: Çalışmanın sonuçları, açık bir şekilde, ısırgan otu, turp ve nardan elde edilen yağların destekleyici sağlık ürünü olarak ve ilave çalışmalarla medikal amaçlı olarak da kullanılabileceğini ortaya koymaktadır. |
Anahtar Kelimeler |
Chemical Composition | Cold-Pressed Oil | Antimicrobial Activity | Nettle | Radish | Pomegranate |
Makale Türü | Özgün Makale |
Makale Alt Türü | ESCI dergilerinde yayımlanan tam makale |
Dergi Adı | KASTAMONU UNIVERSITY JOURNAL OF FORESTRY FACULTY |
Dergi ISSN | 1303-2399 |
Dergi Tarandığı Indeksler | ESCI, Curation, Non-Essential Science Content, Pdf2xml, Pdf2xml, Reference Master, Sophia, Zoological Record |
Makale Dili | İngilizce |
Basım Tarihi | 01-2018 |
Cilt No | 18 |
Sayı | 3 |
Sayfalar | 236 / 247 |
Doi Numarası | 10.17475/kastorman.498413 |
Makale Linki | http://dergipark.gov.tr/kastorman/issue/41255 |