Metformin Alleviates Doxorubicin-induced Liver Injury in Rats via Reducing Oxidative Stress, inflammation and Excessive Cell Death
Cevat Gençer
Alpaslan Gökçimen
Aydın Adnan Menderes Üniversitesi, Türkiye
Dr. Öğr. Üyesi Erhan BAYRAK
Fatih Birtekocak
Kadri Murat Gürses
Selçuk Üniversitesi, Türkiye
Amaç: Karaciğer, yenilenme özelliği yüksek olan insan vücudundaki en önemli iç organlardan biridir. Protein sentezi, besin maddelerinin ve vitaminlerin kandan alınması, depolanması ve dağıtılması işlevlerini yerine getirmektedir. Bu araştırmada, doksorubisin (DOX) ile oluşturulan karaciğer hasarı üzerindeki metforminin (Met) iyileştirici etkisinin araştırılması amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntemler: Toplam 32 Wistar-albino sıçan dört gruba ayrıldı: kontrol, Met, DOX ve DOX + Met grupları. DOX ve DOX + Met gruplarına dört doz DOX verildi. DOX + Met ve Met gruplarında 15 gün süreyle günde Met verildi. Yapısal karaciğer hasarı, hematoksilen-eozin, pikro-sirius, TUNEL ve nükleer faktör kB (NF-kB) antikor boyaması ile değerlendirildi. Biyokimyasal değerlendirmeler için alanin aminotransferaz (ALT), aspartat aminotransferaz (AST), total antioksidan durum (TAS), total oksidatif durum (TOS) ve hidroksiprolin düzeyleri ölçüldü. Bulgular: DOX grubunda, hepatositlerde hiperkromatik çekirdekler, yaygın sinüzoidal dilatasyonlar, granüler ve vakuoler dejenerasyon ile karakterize önemli yapısal karaciğer hasarı olduğu bulundu. DOX grubunda artmış NF-kB boyama ve apoptotik indeks de tespit edildi. Biyokimyasal testler DOX grubunda ALT, AST ve TOS düzeylerinde artış ve TAS düzeyinde azalma gösterdi. Met uygulaması,DOX’un neden olduğu yapısal değişikliklerde belirgin bir iyileşme sağladığı gözlemlenmiştir. Ayrıca DOX + Met grubunda DOX grubuna göre NF-kB boyama, apoptotik indeks, ALT ve TOS düzeyleri daha düşük ve TAS düzeyi daha yüksekti. Sonuç: Bulgularımız, Met’in oksidatif stresi, enflamasyonu ve aşırı hücre ölümünü azaltarak DOX kaynaklı yapısal karaciğer hasarının etkisini hafiflettiğini göstermektedir.
Makale Alt Türü ESCI dergilerinde yayımlanan tam makale
Dergi Adı Meandros Medical And Dental Journal