ABO and Rh Blood groups frequency in men and women living in Eastern Turkey
Abant İzzet Baysal Üniversitesi, Türkiye
Ahmet Fayik Öner
Yüzüncü Yıl Üniversitesi, Türkiye
Amaç: Kan uygunluğunu tesbit etmek için temel test olan ABO ve Rh kan grupları tayini kan bankaları için en önemli testlerdir. Bu çalışmadaki amacımız bölgemizdeki erkek ve kadın donörlerde ABO ve Rh kan grubu sıklığını tesbit etmektir. Bu amaçla son 5 yılda kan bankamıza başvuran donörlerin kendi cinslerine göre verileri araştırıldı. Metodlar: Kan grupları gel-centrifugation veya tüp aglütinasyonu yöntemi ile çalışıldı. Bulgular: Ortalama yaşları 34 (20-60) yıl olan, 18.477 erkek, 14.716 kadın olan toplam 33.193 donör incelendi. Tüm donörler içinde A kan grubu %43.8, O kan grubu %30.8, B kan grubu %16.2 ve AB kan grubu %8.6 oranında saptandı. Cinsiyete göre kan gruplarının sıklığı ise kadın ve erkeklerde sırasıyla A grubunda %44.1 ve %43.6, O grubunda %31 ve %30.5, B grubunda %16.3 ve %16.1 ve AB grubunda %8.6 ve %9.8 idi. Rh pozitiflik oranı tüm donörlerde %85.5 iken kadınlarda %86.0 erkeklerde %84.8 idi. Sonuç: Kadın ve erkeklerde ABO ve Rh kan grubu oranları birbirlerine çok yakındı ve bu değerler Türkiye ortalaması ile benzerlik gösteriyordu.
Makale Alt Türü SSCI, AHCI, SCI, SCI-Exp dergilerinde yayımlanan tam makale
Dergi Adı International Journal of Hematology and Oncology