Adana atmosferindeki fungal spor konsantrasyonlarının meteorolojik faktörlerle değişimi ve elde edilen fungal ekstrelerin deri prik testinde kullanımı
Ümit Ayfer Yükselen
Başkent Üniversitesi, Türkiye
Pervin Akdağ
Hatice Güvenmez
Prof. Dr. Talip ÇETER
Mustafa Yılmaz
Gülbin Bingöl
Acıbadem Üniversitesi, Türkiye
Nur Münevver Pınar
Ankara Üniversitesi, Türkiye
Derya Ufuk Altıntaş
Çukurova Üniversitesi, Türkiye
Giriş: Hava kaynaklı mantar sporlarının konsantrasyonlarının belirlenmesi mevsimsel allerjik hastalıkların klinik tanısında ve izleminde yararlı olmaktadır. Bu çalışmada birinci amaç, 12 ay süresince,meteorolojik faktörlerin Adana atmosferindeki fungal spor konsantrasyonlarının değişimi üzerine etkilerini araştırmak; ikinci amaç ise, atmosferden elde edilen fungal hücre protein ekstrelerinin deri prik (delme) testlerinde kullanılabilirliğini test etmektir.Gereç ve Yöntem: 01 Ocak 2006-01 Ocak 2007 tarihleri arasında Adana atmosferinde bulunan fungal sporlar şehir merkezine yerleştirilen Burkard spor tutma aleti ile toplanmıştır. Cladosporium ve Alternaria spor konsantrasyonları günlük olarak sayılmıştır. Sıcaklık, yağış, rüzgar, göreli nem gibi meteorolojik faktörlerin spor konsantrasyonlarının değişimi üzerine etkileri incelenmiştir. Ayrıca, atmosferden izole edilmiş ve tür düzeyinde tanımlanmış Cladosporium herbarum, Cladosporium oxysporum, Alternaria alternata, Alternaria pluriseptata ve Alternaria tenuissima mantar türlerinden total hücre proteini ekstreleri hazırlanmış; bu ekstreler, 35 mantar allerjili birey ve 20 kişilik kontrol grubuna deri prik testinde uygulanarak sonuçlar, klinikte kullanılan standart fungal allerjenler ile kıyaslanmıştır. Bulgular: Çalışma dönemini içeren 12 aylık süreçte, Adana atmosferinde toplam 1.537.307 mantar sporu mikroskopta sayılmış, bunlardan 1.117.763 (%73)’ü Cladosporium, 419.544 (%27)’ü Alternaria olarak tanımlanmıştır. Cladosporium ve Alternaria spor sayısı mayıs ayında 314.477 Cladosporium ve 159.291 Alternaria ile maksimuma ulaşmıştır. Özellikle 15-25°C sıcaklık ve %60-70 civarı nem oranı olduğu zaman fungal spor sayısının arttığı görülmüştür. Bu çalışmada hazırlanan mantar ekstrelerinin deri testlerinde, kontrol grubunda hiçbir reaksiyona yol açmadığı, mantar-allerjik bireylerde ise, klinikte kullanılan standart mantar allerjenlerinkine çok benzer hiperemi ve endurasyon yanıtı oluşturdukları saptanmıştır. Sonuç: Adana atmosferinde fungal spor konsantrasyonları, allerjik eşik değerinin çok üzerinde olup, başta sıcaklık ve nem olmak üzere, birçok meteorolojik parametreden etkilenebilmektedir. Bunun yanı sıra, atmosferdeki mantarlardan elde edilen protein ekstrelerinin deri testlerinde kullanımı, standart fungal allerjenler ile kıyaslandığında başarılı bulunmuştur.
Dergi Adı Asthma Allergy Immunol
Dergi Tarandığı Indeksler TÜBİTAK/ULAKBİM Türk Tıp Dizini, EBSCOhost Research Databases, Index Copernicus, CINAHL ve Türkiye Atıf Dizini
Makale Dili İngilizce
Basım Tarihi 01-2013