Fatal Hemophagocytic Syndrome associated with Hepatitis B virus infection Case report and review of the literature
Prof. Dr. Hayrettin AKDENİZ
Abant İzzet Baysal Üniversitesi, Türkiye
Hasan Irmak
Turan Buzğan
Yıldırım Beyazıt Üniversitesi, Türkiye
Serdar Uğraş
Ali Pekcan Demiröz
16 yaşında bir erkek çocuğu 20 gün önce gelişen ateş, iştahsızlık, sarılık, idrar koyulaşması ve son zamanlarda başlayan burun kanaması şikayetleriyle kliniğimize yatırıldı. Fizik muayenede skleralar ikterik, genel lenfadenopati, batında yaygın hassasiyet ve belirgin hepatosplenomegali saptandı. Laboratuvar incelemelerinde bisitopeni, koagülopati, hipofibrinojenemi, hipoproteinemi, ve yüksek eritrosit sedimentasyon hızı, C-reactive protein, serum bilirubini, transaminazlar, alkalen fosfataz, laktik dehidrojenaz, gama-glutamil transpeptidaz, ve trigliserid değerleri saptandı. Hepatitis B yüzey antijeni ve hepatitis B core IgM antikoru pozitif bulundu. Lenf düğümü biyopsisinde belirgin eritrofagositoz gösteren histiyositer seriden hücrelerin lenf nodunu infiltre ettiği görüldü. Hastaya hepatit B virus infeksiyonu ile ilişkili hemofagositik sendrom tanısı kondu. Klinik hızlı bir seyir takip etti ve hasta yatışının 12. günü ex oldu. Bu olgu dolayısıyla, hepatit B infeksiyonu olan hastalarda açıklanamayan ateş, trombositopeni sonucu lokal kanamalar ve hızlı klinik kötüleşme görüldüğünde tanı için erken kemik iliği veya lenf düğümü biyopsisi alınmasını ve tanıdan sonra yoğun etkin tedavinin yapılmasını öneriyoruz.
Erken tanı,Trombositopeni,Hepatit B yüzey antijenleri,Hepatit B,Hepatit B kor antijenleri,Nedeni bilinmeyen ateş
Makale Türü Diğer (Teknik, not, yorum, vaka takdimi, editöre mektup, özet, kitap krıtiği, araştırma notu, bilirkişi raporu ve benzeri)
Makale Alt Türü SCI, SSCI, AHCI, SCI-Exp dergilerinde yayımlanan teknik not, editöre mektup, tartışma, vaka takdimi ve özet türünden makale
Dergi Adı Turkish Journal of Gastroenterology