Standart Tüp Aglütinasyon Testinde Yüksek Titrede Negatiflik Saptanan Bir Bruselloz Olgusu
Turan Buzğan
Yıldırım Beyazıt Üniversitesi, Türkiye
Hasan Karsen
Harran Üniversitesi, Türkiye
Mustafa Kasım Karahocagil
Yüzüncü Yıl Üniversitesi, Türkiye
Prof. Dr. Hayrettin AKDENİZ
Abant İzzet Baysal Üniversitesi, Türkiye
Mahmut Sünnetçioğlu
Yüzüncü Yıl Üniversitesi, Türkiye
ÖZET: Brucella enfeksiyonlarının serolojik tanısında prozon olayının önemi bilinmekte ve bu nedenle bruselloz şüpheli hastalarda standart tüp aglütinasyonu (STA) testinde ileri dilüsyonların yapılması gerekmektedir. Ancak yapılan ileri dilüsyonlar, ülkemizdeki bazı laboratuvarlarda ekonomik nedenlerle genellikle 1/320-1/640 titrelerini aşmamaktadır. Bu raporda, 1/1280 titreye kadar negatif STA testi sonucunun saptandığı bir bruselloz olgusu sunulmaktadır. Otuzaltı yaşında bayan hasta, 45 gün önce başlayan ateş, terleme, halsizlik, yaygın eklem ağrıları ve zayıflama şikâyetleri ile kliniğimize başvurmuştur. Lökopeni, anemi, eritrosit sedimentasyon hızı ve C-reaktif protein yüksekliği saptanan hastada hepatosplenomegali de mevcuttur. Klinik olarak bruselloz düşünülen hastadan alınan serum örneğinde, 1/640 titreye kadar sulandırılarak çalışılan Brucella STA testi negatif sonuç vermiştir. Yatışının altıncı gününde hastanın kan kültüründe B.melitensis üremiştir. Coombs antiserumu ile tekrarlanan STA testinde 1/40 titrede pozitiflik beiirlenince daha ileri sulandırımların çalışılması gerektiği düşünülmüş ve bu şekilde uygulanan test sonucunda hasta serumunun 1/1280 titrede pozitifleştiği ve pozitifliğin 1/5120 titreye kadar devam ettiği izlenmiştir. Hastaya rifampisin ve doksisiklin tedavisi verilmiş ve şifa ile taburcu edilmiştir. Sonuç olarak, ülkemizde yaygın olarak görülen Brucella enfeksiyonlarının tanısında, özellikle de kültürde üremenin saptanamadığı durumlarda, serolojik tanıda prozon olayına bağlı yalancı negatif sonuçların önlenmesi için genellikle 1/640 titreye kadar çalışılan STA testinin daha ileri dilüsyonlarda uygulanmasının gerekli olduğu düşünülmüştür.
Erişkin,Anti-bakteriyel ajanlar,Yanlış negatif reaksiyonlar,Kümeleşme testleri,Tedavi sonucu,Doksisiklin,Brucella melitensis,Kadın,Bruselloz,Rifampin,Bakteriyemi
Makale Türü Diğer (Teknik, not, yorum, vaka takdimi, editöre mektup, özet, kitap krıtiği, araştırma notu, bilirkişi raporu ve benzeri)
Makale Alt Türü SCI, SSCI, AHCI, SCI-Exp dergilerinde yayımlanan teknik not, editöre mektup, tartışma, vaka takdimi ve özet türünden makale
Dergi Adı Mikrobiyoloji Bülteni