Hematological Complications in 787 Cases of Acute Brucellosis in Eastern Turkey
Yüzüncü Yıl Üniversitesi, Türkiye
Ömer Evirgen
Mustafa Kemal Üniversitesi, Türkiye
Amaç: Bu çalışmada, akut bruselloz tanısı alan 787 olgunun hematolojik bulgularını sunduk. Yöntem ve Gereç: 1994-2006 yılları arasında akut bruselloz olgularının kayıtları retrospektif olarak hematolojik komplikasyonlar açısından incelendi. Bulgular: Hastaların, 365’i (% 46) erkek ve 422’si (% 54) kadın hasta idi. Yaş ortalaması 32 (11-78) idi. Ortalama hematolojik değerler: Hb 12 g/dl (4-19), hematokrit % 36 (12-56), lökosit 6.9 × 109/l (0.5-25) ve trombosit 213 × 109/l (9-617) olarak belirlendi. Hastaların % 34’ünde mononükleer hücre ve % 14’ünde nötrofil hakimiyeti gözlendi. Olguların % 56’sında anemi tek başına ya da lökopeni veya trombositopeni ile birlikte bulunmaktaydı. Hastaların % 14’ünde trombositopeni, % 12’sinde lökopeni, % 5’inde pansitopeni, % 4’ünde lökopeni + trombositopeni, % 0.5’inde akut hemoliz ve % 0.1’inde yaygın damar içi pıhtılaşma gözlendi. Antibiyotik tedavisinin başlamasını takiben klinik bulguların, trombositopeni ve lökopeninin düzelmesi bir hafta içinde oluşurken, aneminin düzelmesi 3-4 hafta içinde gerçekleşti. Sonuç: Akut bruselloz olgularında anemi ve lökopeni sık gelişen hematolojik komplikasyonlardır. Bununla birlikte derin trombositopeni, pansitopeni, akut hemoliz ve yaygın damariçi pıhtılaşması gibi durumlarında da ayırıcı tanıda akut bruselloz akılda bulundurulmalıdır.
Hematolojik testler,Bruselloz,Türkiye,Geriyedönük çalışma
Makale Alt Türü SSCI, AHCI, SCI, SCI-Exp dergilerinde yayımlanan tam makale