Chronic hepatitis delta virus infection in Van region of Eastern Turkey
Yıldırım Beyazıt Üniversitesi, Türkiye
Prof. Dr. Hayrettin AKDENİZ
Abant İzzet Baysal Üniversitesi, Türkiye
Amaç: Hepatit delta virus infeksiyonu tüm dünyada kronik karaciğer hastalığına bağlı ölümlerin önemli bir nedenidir. Doğu Anadolu Bölgesi’nde Hepatit B virus infeksiyonu kronik karaciğer hastalıklarının başlıca nedenidir. Bu çalışmada hepatitis B virus infeksiyonunun sık görüldüğü Van yöresinde hepatitis B virusuna bağlı kronik hepatit ve karaciğer sirozlu hastalarda hepatitis delta virus infeksiyonunun rolü ve epidemiyolojik özellikleri araştırılmıştır. Yöntem: Hepatitis B virus ve hepatitis delta virus infeksiyonunun serolojik göstergeleri (HBsAg, HbeAg, AntiHBe ve Anti hepatitis delta virus total "IgM+IgG") ELISA testi ile kronik hepatit ve karaciğer sirozlu hastalarda araştırılmıştır. Serum hepatitis B virus DNA PCR metodu ile kronik hepatit B’li hastalarda belirlenmiştir. Bulgular: Hepatitis delta virus infeksiyonu asemptomatik hepatitis B virus taşıyıcılarının %5’de (7/138), kronik hepatit B’li hastaların %16’da (24/148) ve hepatitis B virus sirozlu hastaların %45’de (34/75) teşhis edildi. Hepatitis delta virus infeksiyonu hepatitis delta virus taşıyıcılarına göre kronik hepatitde 3 kat (p<0.01), sirozda ise 9 kat yüksekti (p<0.001). Sirozda hepatitis delta virus infeksiyonu sıklığı kronik hepatite göre 3 kat yüksekti (p<0.001). Kronik hepatitis B virus infeksiyonu erkeklerde 3 kat daha sık görülürken (p<0.001), kronik hepatitis delta virus infeksiyonu kronik hepatitis B virus infeksiyonu olan hastalarda her iki cinste eşit düzeydeydi. hepatitis delta virus taşıyıcıları, kronik hepatit D ve hepatitis delta virus sirozlu hastaların yaş ortalamaları 30.7±8 (14-65), 36±13 (19-70) ve 44 ±16 (25-55)’di. Sonuç: Van yöresinde hepatitis delta virus infeksiyonunun yüksek prevalansı hepatitis B virusune bağlı kronik karaciğer hastalıklarının progresyonuna neden olmaktadır. hepatitis delta virus infeksiyonu Batı ülkeleri ve Türkiye’nin batı bölgelerinde azalmasına rağmen Doğu ve Güney Doğu Anadolu Bölgeleri’nde kronik karaciğer hastalıklarının 2. büyük nedeni olarak önemini korumaktadır.
Hepatitis D, Chronic,Turkey,Prevalence,Eastern Anatolian Region,Van,Hepatitis Delta Virus
Makale Alt Türü SSCI, AHCI, SCI, SCI-Exp dergilerinde yayımlanan tam makale
Dergi Adı Turkish Journal of Gastroenterology