Bursa’da Otopsisi Yapılan Fethi Kabir Olgularının Değerlendirilmesi
Bursa Uludağ Üniversitesi, Türkiye
Fatma Süheyla Aliustaoğlu
Kütahya Sağlık Bilimleri Üniversitesi, Türkiye
Defnedilmiş olan cesedin postmortem muayene için mezardan çıkarılması işlemine fethi kabir denir. Bu işlem ülkemizde mahkeme veyasavcılık kararları sonucunda yapılmaktadır. Bu çalışmada Bursa'da otopsisi yapılmış olan fethi kabir olgularının adli tıbbi yönlerini değerlendirmek amaçlanmıştır. 2003-2009 yılları arasında Adli Tıp Kurumu Bursa Grup Başkanlığı Morg İhtisas Dairesince otopsileri yapılan 72fethi kabir olgusunun ölü muayene ve mezar açma tutanakları ile otopsi raporları ve varsa toksikoloji ve histopatoloji raporları incelenmiştir.Otopsileri yapılan 72 olgunun yarısı erkek, yarısı kadındır. Olguların yaşları 0-95 arasında değişmektedir. Mezar açılma nedenleri sıklıksırasına göre %40.28i (n=29) izinsiz gömülme, %33.33ü (n=24) iddia ve şikâyetler, %26.39u (n=19) ise devam eden soruşturma nedeniylesavcılık talebi olarak saptanmıştır. Mezarda geçen en kısa süre 1 gün, en uzun süre 2083 gündür. Bursa ve çevresinde bu olgular için temelproblemin izinsiz gömülme olduğu görülmekte olup bu konuda toplumumuzun bilgilendirilmesi gerekmektedir.
Dergi Adı Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi
Dergi ISSN 1300-414X