The Role of Transformational Leadership in Airline Business Success: A Comparison of Rising Above the Clouds and From Worst to First Book
Dr. Öğr. Üyesi Ahmet ERTEK
Selçuk Üniversitesi, Türkiye
Deniz Taşcı
Türkiye
Havacılık sektörü teknolojik, politik ve ekonomik gelişmelerden oldukça etkilenmektedir. Özellikle teknolojik gelişmelerden etkilenen işletmelerin bu hızlı değişim ve gelişmelere ayak uydurması gerektiği yadsınamaz bir gerçektir. İşletmelerin bu değişimlere uyum sağlayabilmesi sadece ekipman veya teknoloji gibi somut etkenlerle değil aynı zamanda örgütünde uyum sağlayabilmesi ile mümkündür. Tüm bu değişimlere uyum sürecinin en büyük aktörlerinden birisi de işletme yöneticileridir. Yöneticilerin liderlik tarzları ve liderlik özellikleri sadece belli bir kültürün oluşmasında değil, işletmelerin yaşam seyri ve değişimlere uyum süreçlerinde de etkili olmaktadır. Bu uyum sağlama süreci ne kadar aza indirgenebilirse ve ne kadar hızlı uyum sağlanabilirse işletme başarısı da buna paralel olarak yol kat edecektir. Bu görüşten hareketle çalışmamızda havayolu işletmelerinde yöneticilerin liderlik özelliklerinin iş başarısı üzerindeki etkisi incelenmiştir. Çalışmanın amacı, havayolu işletmelerinde yöneticilerin dönüşümcü liderlik özelliklerini ve bu özelliklerin havayolu işletmelerinin olumlu ya da olumsuz süreçlerindeki rollerini açıklamaktır. Çalışmada “Bulutların Üstüne Tırmanırken” ve “From Worst to First” kitaplarının içerik analizi havayolu yönetimi, liderlik ve dönüşümcü liderlik konuları ele alınarak yapılmıştır. Araştırma sonunda; Liderlerin kriz zamanlarında risk almadıkları ve yenilikçi bir yaklaşım sergiledikleri sonucuna ulaşılmıştır.
Havayolu,Havayolu işletmesi,Liderlik,Dönüşümcü Liderlik
Dergi Adı Selcuk Universitesi Sosyal Bilimler Meslek Yuksekokulu Dergisi