Betula pendula Roth syn B verrucosa polenine duyarlı hastalarda IgE reaktivite profilleri
Şenol Alan
Bülent Ecevit Üniversitesi, Türkiye
Özlem Yıldırım
Nur Münevver Pınar
Derya Seçil
Tamer Keçeli
Çankırı Karatekin Üniversitesi, Türkiye
Prof. Dr. Talip ÇETER
Zeynep Mısırlıgil
Ankara Üniversitesi, Türkiye
Giriş: Türkiye’de gerek doğal, gerekse park ve bahçelerde geniş yayılım gösteren Betula pendula Roth poleninde yer alan allerjenlere karşı duyarlı hasta serumlarında IgE reaktivitesi araştırılmıştır.Gereç ve Yöntem: Polen protein profili SDS-PA-GE yöntemi ile ayrılıp, polivinilidenflorid (PVDF) membrana aktarılmış ve polene duyarlı 10 olgu üzerinden IgE reaktivite profilleri değerlendirilmiştir. Bulgular: Pozitif reaksiyon gösteren yedi olguda %86 (n= 6) 17 kDa Bet v 1, %29 (n= 2) 15 kDa Bet v 2 fraksiyonuna allerjik reaktivite gösterdiği bulunmuştur. Bir hasta ise 14.5 kDa’luk protein fraksiyonuna reaksiyon vermiştir. Sonuç: Ön sonuçlarımız, Avrupa’daki birçok ülkeye benzer şekilde ülkemizde de Betula poleni allerjisinde en sık IgE reaktivitesinin Bet v 1’e karşı olduğunu göstermiştir.
Makale Alt Türü Diğer hakemli uluslarası dergilerde yayımlanan tam makale
Dergi Adı Asthma Allergy Immunol