Türkiyede Yapılan Atmosferik Fungus Spor Çalışmaları Ve Kullanılan Yöntemler
Prof. Dr. Talip ÇETER
Nur Münevver Pınar
Ankara Üniversitesi, Türkiye
Atmosferde m3’te 20.000-2 milyon arasında bulunan mikroskobik mantar sporları, birçok bireydeki astım ve allerjik rahatsızlıkların başta gelen nedenlerindendir. Ülkemizde son zamanlarda atmosferdeki mantar sporlarını belirlemeye yönelik farklı yöntemlerle yapılmış birçok çalışma mevcuttur. Çalışmalarda, gravimetrik ve volümetrik yöntemler kullanılmıştır. Gravimetrik yöntemde, kültür besiyeri (petri) açma yöntemi ve Durham aleti olmak üzere 2 yöntemden faydalanılırken, volümetrik yöntemde Burkard veya Lanzoni aletleri kullanılmaktadır. Ankara, Edirne, Eskişehir, Isparta, İstanbul, İzmir, Manisa, Samsun ve Trabzon gibi illerde petri açma yöntemi ile yapılan çalışmalarda, genel olarak Aspergillus, Cladosporium, Penicillium, Fusarium, Rhizopus, Alternaria, Mycelia ve Scrohulariopsis cinsleri dominant olarak tespit edilmiştir. Aksaray, Antalya, Burdur, Bursa, Çankırı, Düzce, Eskişehir, Karabük, Sivas ve Zonguldak illerinde gravimetrik yöntemin uygulama aracı olan Durham aleti ile yapılan çalışmalarda Cladosporium, Alternaria ve Ustilago cinsi sporları dominant olarak görülmüştür. Adana, Ankara, Bursa, Diyarbakır, Kastamonu ve Samsun illerinde volümetrik yöntemle atmosferdeki spor konsantrasyonları çalışılmış, Cladosporium, Alternaria, Leptosphaeria, Periconia, Ustilago, Fusarium, Exosporium ve Epicoccum cinsi sporlarına dominant olarak rastlanmıştır.
Makale Alt Türü Diğer hakemli uluslarası dergilerde yayımlanan tam makale
Dergi Adı Asthma Allergy Immunol