Öznel Sosyal Statü Ölçeğinin Türkçeye Uyarlanması
Ali Dursun Aydın
Esengül Güngöz
Kafkas Üniversitesi, Türkiye
Bu çalışmanın amacı, gençler arasında sosyal statü göstergelerini vekendilerini akranları arasında nasıl bir sosyal statüde gördüklerinibelirlemek için Sweeting ve arkadaşları tarafından geliştirilen “Scale ofSubjective Social Status” ölçeğini Türkçeye uyarlamaktır. Ölçeğin orjinaliİngilizcedir ve üç faktörlü toplam 7 ifadeden oluşmaktadır. Türkçeyeçevrilen ifadelerin Türkçeye uygunluğu, anlam bütünlüğü ve dilgeçerliliğini sağlamak için İngilizce dil uzmanlarının görüşleri alınarakölçeğe son şekli verilmiştir. Ölçeğin Türkçe formu 321 öğrenciyeuygulandıktan sonra ölçeğin yapı geçerliği faktör analiziyle yapılmış veanaliz sonucunda Türkçeye çevrilen ölçeğin de 7 ifadeden oluşacağıkararlaştırılmıştır. Ölçeğin iç tutarlılığını belirlemek için ölçeğin her birfaktörü ve ölçeğin tümü için Cronbach Alpha güvenirlik katsayılarının (.72)yeterli olduğu sonucuna varılmıştır. Yapılan analizlerin sonuçlarına göre;Türkçeye uyarlanan ölçek, ergenlerin kendilerini akranlarıylakıyasladıklarında, kendilerini hangi sosyal statüde algıladıklarınıbelirlemede geçerli ve güvenilir bir ölçektir.
Dergi Adı İnsan ve Toplum Bilimleri Araştırmaları Dergisi
Basım Tarihi 10-2018