Pollen morphology of Astragalus L Sect Onobrychoidei DC Fabaceae in Turkey
Prof. Dr. Talip ÇETER
Şenol Alan
Bülent Ecevit Üniversitesi, Türkiye
Türkiye’de yayılış gösteren Astragalus L. cinsinin Onobrychoidei DC. seksiyonunda yer alan 29 türe ait 45 örneğin polen morfolojisi ışık ve elektron mikroskobuyla çalışılmıştır. Polenler genellikle trikolporat aperture sahip, prolat, subprolat veya prolat-sferiodaldir. Polenlerin polar eksenleri 23,4-42,6 μm ve ekvatoral eksenleri 14,3-36,4 μm arasında değişmektedir. Dış görünümler meridional optik bölgede eliptik veya basık oval, polar optik bölgede ise trilobulat bazen tetralobulattır. Polen yüzeyi süslenmesi meridional optik bölgede genellikle mikroretikülat, nadiren retikülat veya rugulat, polar optik bölgede ise psilat ve perforattır.
Astragalus,bitki morfolojisi,çiçektozu,Fabaceae,kromozom sayısı,taramalı elektron mikroskopi,çiçektozu morfolojisi
Makale Alt Türü SSCI, AHCI, SCI, SCI-Exp dergilerinde yayımlanan tam makale
Dergi Adı Turkish Journal of Botany