img
Evaluation of the Possilities for Cellulose Derivatives in Food Products     
Yazarlar
Ahmed M. A. Hamad
Prof. Dr. Saim ATEŞ Prof. Dr. Saim ATEŞ
Kastamonu Üniversitesi
Dr. Öğr. Üyesi Ekrem DURMAZ Dr. Öğr. Üyesi Ekrem DURMAZ
Kastamonu Üniversitesi
Özet
Bu çalışmada gıda ürünlerinde selüloz türevlerinin değerlendirilme olanakları incelenmiştir. Odun çok önemli bir doğal kaynaktır. Ayrıca dünyadaki yenilenebilir kaynaklardan birini teşkil etmektedir ve selüloz, selülozik olmayan polisakkaritler (hemiselüloz ve pektin) ve lignin gibi yapısal bileşenlerin bulunduğu heterojen doğal bir malzemedir. Selüloz, suyla birleştiği zaman özgün fiziksel ve kimyasal özelliklerinden dolayı uygun bir gıda katkı maddesi olmaktadır. Selüloz ve fiziksel ve kimyasal türevleri gıda imalatında uzun yıllardır kullanılmaktadır. Fiziksel olarak modifiye edilmiş selüloz, düşük kalorili yiyecekler, alkollü içeceklerde tatlandırıcı yada yapay tatlandırıcılar gibi toptan gıda özelliklerinin arzulandığı pek çok üründe kullanışlı olmaktadır. Selüloz hem yoğunlaştırma hem de emülsiyon reaksiyonlarına katılmaktadır. Gıdalardaki selüloz türevleri reolojik özelliklerin düzenlenmesinde, emülsiyonlaştırma, köpük stabilizasyonu, buz kristallerinin modifikasyonu ve su bağlama kapasitesinde kullanılmaktadır
Anahtar Kelimeler
Wood | Cellulose | Cellulose derivatives | Food
Makale Türü Özgün Makale
Makale Alt Türü ESCI dergilerinde yayımlanan tam makale
Dergi Adı KASTAMONU UNIVERSITY JOURNAL OF FORESTRY FACULTY
Dergi ISSN 1303-2399
Makale Dili İngilizce
Basım Tarihi 01-2016
Cilt No 16
Sayı 2
Sayfalar 383 / 400
BM Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları
Atıf Sayıları
WoS 5
TRDizin 1
Google Scholar 21

Paylaş