Insula Volume in Patients Diagnosed with Obsessive Compulsive Disorder and its Relation with Clinical Variables
Sevler Yildiz
Kerim Ugur
Dr. Öğr. Üyesi İsmail TAŞKENT
Kastamonu Üniversitesi
Murad Atmaca
Amaç: Obsesif kompulsif bozukluğu olan hastalarda son yıllarda yapılan beyin görüntüleme çalışmaları, hastalığın belirleyici belirti ve bulgularıyla ilişkili anomalileri saptamaya yardımcı olmuştur. Bu çalışmanın amacı, obsesif kompulsif bozukluğun etyopatogenezini daha iyi anlamak için insula hacmindeki ve buna bağlı parametrelerdeki morfometrik değişiklikleri araştırmaktır. Yöntem: Çalışma süresince Fırat Üniversitesi Hastanesi Psikiyatri Anabilim Dalı’na başvuran ve yatarak ya da ayaktan tedavi gören, DSM-IV tanı ölçütlerine göre OKB tanısı almış ve çalışma ölçütlerine uyan 20 hasta ile 13 sağlıklı kontrol grubu çalışmaya dahil edilmiştir. Hastalara Sosyodemografik ve Klinik Veri Formu, Hamilton Depresyon Değerlendirme Ölçeği (HAM-D), Hamilton Anksiyete Değerlendirme Ölçeği (HAM-A), Yale-Brown Obsesyon Kompulsiyon Derecelendirme Ölçeği (Y-BOCS) ve SCID-I uygulanmıştır. Hasta ve kontrol grubunda manyetik rezonans görüntüleme (MRG) kullanılarak insulanın volümetrik ölçümleri gerçekleştirilmiştir. Bulgular: Obsesif Kompulsif Bozukluğu olan hastalar ile sağlıklı kontroller arasında insula volümleri açısından anlamlı düzeyde fark gözlenmemiştir. Sonuç: İnsulanın hem hastalığın patofizyolojisi hem de klinik seyri ile ilişkisinin olabileceği söylenebilir. Bu bölgenin fonksiyonel özelliklerini inceleyen görüntüleme teknikleri ve bilişsel işlevleri inceleyen testlerin birlikte ele alındığı çalışmaların daha önemli ve verimli sonuçlara ulaşılmasını sağlayabileceği düşünülmektedir.
Obsessive compulsive disorder,volume,insula,MRI
Makale Alt Türü ESCI dergilerinde yayımlanan tam makale