Neutrosophic valued PID controller for closed loop V/f speed control of permanent magnet synchronous motor
Gülnur HAÇAT
GAZİ ÜNİVERSİTESİ
YÜCEL ÇETINCEVIZ
KASTAMONU ÜNİVERSİTESİ
Bu makalede, Matlab'da bir bulanık çıkarım sistemi ve bir nötrosofik bulanık mantık denetleyici (NFLC) oluşturularak nötrosofik mantık tabanlı kapalı döngü V/f kontrol sistemi kurulmuştur. NFLC, belirsizlik ve kesin olmayan verileri hesaba katarak kontrol yapabilmesine rağmen, bazen hızlı ve doğru yanıtlar gerektiren uygulamalarda yetersiz kalabilir. Bu nedenle sabit mıknatıslı senkron motor (PMSM) ile bir Simulink ortamında test etmek için NFLC-PID blok diyagramı oluşturulmuştur. NFLC-PID, NFLC’nin sağladığı kesin olmayan verileri de dikkate alarak daha doğru bir geri bildirim yapar. Böylece, sistemin kontrol performansı daha da geliştirilmiştir. Simülasyon sonuçları, NFLC-PID’in PMSM'yi verimli ve başarılı bir şekilde yönettiğini göstermektedir.
Sabit mıknatıslı senkron motor,Bulanık mantık denetleyicisi,Nötrosofik bulanık mantık denetleyicisi
Dergi Adı Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi
Basım Tarihi 01-2023