Neutrosophic Fuzzy Logic Controller Based Speed Control of PMSM fed by Bidirectional Battery Charger with Buck-Boost MPPT
Erdal ŞEHİRLİ
KASTAMONU ÜNİVERSİTESİ
YÜCEL ÇETINCEVIZ
KASTAMONU ÜNİVERSİTESİ
Bu çalışmada, fotovoltaik panel ve lithium batarya beslemeli vektör kontrol tabanlı sabit mıknatıslı senkron motorun hız kontrolü için nötrosofik bulanık mantık denetleyici kullanılmıştır. Fotovoltaik panelden sabit mıknatıslı senkron motor ve bataryaya maksimum güç aktarımı, değiştir&gözle kontrollü düşürücü-yükseltici dönüştürücü tabanlı maksimum güç noktası takip edici ile gerçekleştirilmiştir. Batarya, iki yönlü batarya şarj edici üzerinden şarj ve deşarj edilmiştir. Şarj esnasında akımın ve gerilimin, deşarj esnasında gerilimin kontrol için oransal- integral kontrol edici tercih edilmiştir. İki yönlü batarya şarj edicinin çalışması, bataryanın şarj durumu ve güneş enerjisi aydınlanma şiddetine bağlı olan lojik denetleyici üzerinden gerçekleştirilmiştir. Simülasyonlar sayesinde, referans ve yük değişimi altında sabit mıknatıslı senkron motorun hızı, aydınlanma şiddeti ve ortam sıcaklığı değişimi altında fotovoltaik ve batarya gücü, ölçülmüş ve gösterilmiştir. Sonuç olarak, sistemin tamamı mükemmel şekilde çalışmaktadır. Su pompalama, elektrikli ve deniz araçları uygulamaları için iyi bir alternatif oluşturmaktadır.
Dergi Adı Gazi Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi Part C: Tasarım ve Teknoloji
Makale Dili İngilizce