Prothrombotic gene polymorphisms in young patients with cerebrovascular accident
Kuyaş Hekimler Öztürk
Asuman Özgöz
Fadime Mutlu Içduygu
Yasemin Soysal
Özge Yilmaz Küsbeci
Necat Imirzalioǧlu
Afyon Kocatepe Üniversitesi, Turkey
Amaç: Serebrovasküler hastalıklar, insidansı yaşla birlikte artan, genetik veçevresel faktörlerin etkilediği kompleks multifaktöryel bozukluklardır. Serebrovasküler hastalıklara ait risk faktörleri yaş, cinsiyet, ırk, hipertansiyon, diabetes mellitus, hiperkolesterolemi vb. olsa da 45 yaş altındaki genç serebrovasküler hastalarda genetik faktörler etiyolojide rol oynayabilmektedir. Buretrospektif çalışmada serebrovasküler olay geçirmiş genç erişkinlerde hastalığın oluşmasında etkisi olabileceği düşünülen protrombotik gen polimorfizmleri araştırılmıştır. Gereç ve Yöntem: 45 yaş altındaki genç serebrovasküler olay geçiren 43 hastada Methylenetetrahydrofolate reductase (MTHFR)geni C677T ve A1298C polimorfizmleri ve Protrombin (Faktör II) G20210A,Faktör V Leiden G1691A protrombotik gen polimorfizmleri değerlendirildi.Bulgular: Serebrovasküler olay geçirmiş 43 genç erişkinde, MTHFR C677Tpolimorfizmi sıklığı %46.51 heterozigot, %9.3 homozigot, MTHFR A1298Cpolimorfizm sıklığı %39.47 heterozigot, %26.31 homozigot, Protrombin polimorfizm sıklığı %2.3 heterozigot, %2.3 homozigot, Faktör V Leiden polimorfizm sıklığı ise %9.3 heterozigot, olarak bulundu. Tartışma: Yapılan değerlendirme sonucu MTHFR geni C677T ve A1298C polimorfizmlerinin serebrovasküler olaylarda risk faktörü oluşturabileceği düşünülmüştür. Bu polimorfizmlerle birlikte sigara kullanımı, hipertansiyon ve aile öyküsünün bulunmasınında mevcut riski artırdığı gözlenmiştir.
Cerebrovascular accident | Genetic polymorphisms | Methylenetetrahydrofolate reductase
Makale Alt Türü SCOPUS dergilerinde yayımlanan tam makale
Dergi Adı Journal of Clinical and Analytical Medicine