Comparison the Effect of Different Ratios of Ketamine and Propofol (Ketofol) Admixture on Anesthesia Induction in New Zealand White Rabbits
Latif Emrah Yanmaz
Elif Dogan
Kastamonu University, Turkey
Mumin Gokhan Senocak
Ugur Ersoz
Sitkican Okur
Atatürk Üniversitesi, Turkey
Bu çalışma tavşanlarda üç farklı oranda hazırlanan ketamine-propofol (ketofol) karışımının anestezi indüksiyonu üzerine olan etkilerini karşılaştırmayı amaçladı. Sekiz, sağlıklı, Beyaz Yeni Zelanda tavşanına uygulamalar arasında 1 hafta olacak şekilde 1:1, 1:2 ve 1:3 oranında ketofol karışımı rastgele uygulandı. Cerrahi anestezi süresi kulak-çekme ve pedal geri çekme reflekslerinin varlığına bakarak sürekli olarak değerlendirildi. Tavşanların kendi başına doğrulabildiği zaman uyanma olarak kabul edildi. Kalp frekansı ve solunum sayısı, anestezi öncesinde, indüksiyonda ve ikişer dakika aralıklarla 20. dakikaya kadar kaydedildi. Kulak çekme refleksi ve pedal geri çekme refleksinde gruplar arasında istatistiksel olarak farklılık gözlenmemiştir. Tavşanların kendi başına doğrulma zamanı; 1:1 oranında (8.88 ± 0.63 dakika), 1:2 (10.50 ± 0.94 dakika) veya 1:3 (13.62 ± 1.93 dakika) oranlarından daha erken gerçekleşti. 1:3 oranında ketofol uygulanan hayvanların solunum sayısı 0, 2, 4, 6, 8 ve 12. dakikalarda 1:2 ve 1:1 oranlarına nazaran daha düşüktü. 1:1 oranında ketofol karışımı daha az solunum depresyonuna neden olmaktadır ve ketofol karışımı içerisindeki propofol oranını artması anestezik komplikasyon ile ilişkili olabilir.
Anaesthesia | Ketamine | Propofol | Rabbit
Makale Alt Türü SCOPUS dergilerinde yayımlanan tam makale