Effectiveness of copper sulfate for footbath solutions in dairy cattle
Mümin Gökhan Şenocak
Uğur Ersoz
Atatürk Üniversitesi, Turkey
Bu çalışmanın amacı, bakır sülfatının (CuSO4) etkisinin ayak banyosunda geçen sığır sayısına bağlı olup olmadığını saptamaktır. Çalışmanın gerçekleştirildiği sağmal işletmede; Holştayn ve Simmental ırkı 360 baş inek, 24’lü sağım ünitesinde 15 ayrı grup şeklinde günde üç defa sağıldılar. Hayvanların tamamı, %0, %2 ve %4 CuSO4 içeren ayak banyosundan (220x90x15cm) geçirildi. Antiseptik ayak banyosundan 24 hayvan geçtikçe, banyo sıvısından örnek alındı. Biriktirilen örnekler pH ve mikrobiyolojik yönden incelendi. pH>5 olan ayak banyolarındaki kimyasalların antiseptik özelliğini kaybettiği belirlendi. İçlerinden 360 hayvan geçtikten sonra geride kalan %0, %2 ve %4 bakır sülfat solüsyonlarının pH ortalaması sırasıyla 8.13, 5.00 ve 4.20 olarak bulundu. %2 CuSO4 solüsyonundan 7.gruptaki hayvanlar geçtikten sonra ortalama pH değeri 5’den yüksek bulunurken, %4’lük CuSO4 solüsyonundan 15.gruptaki hayvanlar geçtikten sonra ortalama pH değeri 5’ten düşük olduğu saptandı. Ayak banyosunun renginin pH değişimi ile ilgili olduğu belirlendi. Örnekler bakteri ve mantar gelişimi için 24-72 saat inkübe edildi. Kontrol grup CuSO4 solüsyonlarında E.coli bulunurken, yapılan mantar incelemesinde hiç bir grupta herhangi bir üremeye rastlanmadı. Sonuç olarak; pH değerinin ayak banyosundan kaç hayvan geçtiği ile ilişkili olduğu saptandı. %2’lik CuSO4 konsantrasyonundan 168 hayvan, %4’lük konsantrasyonundan 360 hayvan geçtikten sonra antiseptik etkinliğini kaybettiği belirlendi.
Copper sulfate | Dairy cow | Escherichia coli | Footbath | PH
Makale Alt Türü SCOPUS dergilerinde yayımlanan tam makale